Με μάσκες και οδηγίες για τήρηση των αποστάσεων χτυπά φέτος το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς σε όλη την Ευρώπη, καθώς η επιστροφή των μαθητών στα θρανία γίνεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Τυπικά, η έναρξη της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ομως σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου το κουδούνι θα χτυπήσει για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες, τα πράγματα δεν είναι τόσο κανονικά. Κάποιοι μαθητές θα δουν τις τάξεις τους να μεταφέρονται σε εκκλησίες ή ακόμα και σε σκηνές, ενώ οι διευθυντές των σχολείων ετοιμάζονται να κόψουν τα θρανία στα δύο με πριόνια, προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις του ενός μέτρου, εάν ο νέος εξοπλισμός που έχουν παραγγείλει δεν φτάσει εγκαίρως.

Ο ρόλος που παίζουν τα σχολεία στη μετάδοση του κορονοϊού είναι ακόμα ασαφής και, ενώ τα νούμερα δείχνουν ότι τα παιδιά νοσούν σπανιότερα και ελαφρύτερα, εντούτοις οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα για το κατά πόσο μεταδίδουν τον ιό στους γύρω τους. Παρ’ όλα αυτά, η UNICEF προειδοποιεί ότι οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο των σχολείων θα είναι ορατές για δεκαετίες και έτσι όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης συμφωνούν ότι τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις τους, ακόμα και αν βρισκόμαστε ενώπιον του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο αποτελεί «ηθικό καθήκον» και «εθνική προτεραιότητα».

ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΟΥΣ

Στην Ιταλία, τα καθημερινά κρούσματα κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο, όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου, όταν το κουδούνι θα ηχήσει για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι θα φορούν μάσκες, ενώ τα μαθήματα θα γίνονται με λιγότερα παιδιά ανά τάξη, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις τουλάχιστον ενός μέτρου.
Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία θα χρειαστεί να προσλάβει 50.000 προσωρινούς δασκάλους, αλλά και να βρει 20.000 νέες αίθουσες για τους μαθητές της. Οι τοπικές Αρχές σκέφτονται να νοικιάσουν χώρους σε ξενοδοχεία, να αξιοποιήσουν εκκλησίες και να στήσουν σκηνές για τάξεις, ενώ παράλληλα οι δάσκαλοι ενθαρρύνονται να μεταφέρουν το μάθημα σε ανοιχτούς χώρους ή σε θέατρα και μουσεία.
Ψάχνουν χώρους στην Ιταλία – Τι ισχύει σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και γιατί «χτύπησε καμπανάκι» η UNICEF

Στη Γαλλία, όπου τα νέα κρούσματα είναι τα υψηλότερα από τον Μάιο και την εποχή του lockdown, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει πια να εξαφανίσει τον κορονοϊό, αλλά απλώς να ελέγξει τη μετάδοσή του. ∆εν υπάρχει κοινωνία μηδενικού ρίσκου, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι μαθητές καλούνται να επιστρέψουν στα σχολεία τους την 1η Σεπτεμβρίου. Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους για τους δασκάλους και τα παιδιά άνω των 11 ετών, ενώ η τήρηση των αποστάσεων δεν απαιτείται εάν ο χώρος της αίθουσας δεν επαρκεί για κάτι τέτοιο.

Στη Γερμανία, η σχολική χρονιά έχει ήδη αρχίσει σε κάποια κρατίδια και κρούσματα έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον 41 από τα 825 σχολεία του Βερολίνου. Παρ’ όλα αυτά, οι Αρχές είναι αποφασισμένες να μην κλείσουν εκ νέου τα σχολεία, αλλά να προχωρήσουν με την καραντίνα μεμονωμένων μαθητών ή και τάξεων, όπου απαιτείται.

«ΑΠΕΡΓΙΑ»

Οπως στη Γερμανία, έτσι και στην Ισπανία την ευθύνη για τα σχολεία έχουν οι 17 αυτόνομες περιφέρειες. Η κυβέρνηση έχει εκδώσει γενικές οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες οι μαθητές θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου, με τα μικρότερα παιδιά να χωρίζονται σε «φούσκες» των 1520, όπου δεν απαιτείται η τήρηση αποστάσεων. Η χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 6 ετών είναι υποχρεωτική στα σχολικά οχήματα και όπου δεν τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, ενώ η προσέλευση των μαθητών, το σχόλασμα και τα διαλείμματα θα πρέπει να γίνονται σε στάδια. Πολλά από τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα στα σχολεία δοκιμάστηκαν τους προηγούμενους μήνες στη ∆ανία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τα σχολεία της μετά το lockdown, από τα μέσα του Απριλίου. Το μοντέλο της ∆ανίας προέβλεπε τη σταδιακή προσέλευση των μαθητών, το υποχρεωτικό πλύσιμο των χεριών μέσα στην ημέρα και τη δημιουργία μικρών ομάδων από παιδιά, που δεν έρχονται σε επαφή με τις υπόλοιπες.

Η νέα σχολική χρονιά στη ∆ανία έχει ήδη ξεκινήσει, όμως όταν η αύξηση των κρουσμάτων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Ορχους, οδήγησε τις Αρχές στην απόφαση να καθυστερήσουν το πρώτο κουδούνι, οι μαθητές κήρυξαν «απεργία» στα online μαθήματα και βγήκαν στους δρόμους με πανό που έλεγαν: «Θέλω να πάω σχολείο». Τελικά, οι αρμόδιοι υποχώρησαν, επιτρέποντας το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων από την περασμένη Τρίτη.