Tέλος του χρόνου αναμένονται οι πρώτες παρτίδες για το εμβόλιο του κορωνοϊού, ωστόσο οι πληροφορίες γύρω από τη δημιουργία και την κυκλοφορία του εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες, σε έναν αγώνα δρόμου παγκόσμιων διαστάσεων.

Σε όλο τον κόσμο, πολιτικοί, φαρμακευτικές εταιρίες και ρυθμιστικές αρχές διατυπώνουν αντιφατικές προβλέψεις για το πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο για την COVID-19. Πολλά εξαρτώνται από το τι σημαίνει «έτοιμο» και για ποια ομάδα ανθρώπων.

Πάνω από πέντε φαρμακευτικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο διενεργούν προηγμένες κλινικές δοκιμές, καθεμία με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, και αρκετές αναμένουν να γνωρίζουν εάν τα εμβόλιά τους για την COVID-19 είναι αποτελεσματικά και ασφαλή έως τα τέλη του έτους. Στο παραπάνω πλαίσιο μάχη με τον χρόνο δίνουν Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία για την κυκλοφορία του πρώτου ασφαλούς εμβολίου.

Η Ουάσιγκτον περιμένει τα αποτελέσματα 3 εμβολίων ενώ η Μόσχα δρέπει τις δάφνες του Sputnik-V, η αποτελεσματικότητα του οποίου αναγνωρίστηκε από το πιο έγκυρο ιατρικό περιοδικό.

Αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα ήρθε τον Αύγουστο όμως και από την AstraZeneca, η οποία διενεργεί μελέτη στη Βρετανία που λέει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα.