Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώριζε τους κινδύνους της πανδημίας του κορονοϊού ήδη από τον Φεβρουάριο αλλά επέλεξε να τους υποβαθμίσει συνειδητά σύμφωνα με αποκάλυψη που κάνει η Washington Post, επικαλούμενη βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

"Δεν θέλω να δημιουργήσω πανικό, ξέρω τι συμβαίνει αλλά θέλω να το υποβαθμίσω", φέρεται να είπε ο Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που ειχε με τον βετεράνο δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ. Η εφημερίδα προέβη στην αποκάλυψη αυτή αφού περιήλθε στην κατοχή της ένα αντίγραφο του βιβλίου του δημοσιογράφου με τίτλο "Οργή".

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Γούντγουορντ, ο Τραμπ δέχθηκε αυστηρές συστάσεις από τους συμβούλους του σχετικά με την σοβαρότητα του ιού. "Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια που αντιμετωπίζετε στην διάρκεια της προεδρία σας", δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο'Μπραιαν στον Τραμπ στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το βιβλίο.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Γούντγουορντ ο Τραμπ ήταν πλήρως ενημερωμένος για την σοβαρότητα του κορονοϊού από τον Ιανουάριο. "Είναι θανατηφόρο," είπε ο Τραμπ σε τηλεφωνική κλήση με τον δημόσιο στις 7 Φεβρουαρίου. "Αναπνέεις αέρα και έτσι κόλλας" είπε ο Τραμπ στον Γούντγουορντ, σύμφωνα με την Washington Post. "Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο ιός αυτός. Είναι πιο θανατηφόρος από την γρίπη", πρόσθεσε.