«Eυπρόσδεκτο βήμα» χαρακτήρισε η Κομισιόν την αποχώρηση του «Γιαβούζ» τονίζοντας ότι αναμένονται περαιτέρω αντίστοιχα βήματα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων σημείωσε ότι «η αποχώρηση του «Γιαβούζ» αποτελεί ακόμη ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να δούμε όμοια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως υπογράμμισαν οι ηγέτες (κατά τη Σύνοδο Κορυφής)».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό σκάφος γεωτρήσεων Yavuz, το οποίο εγκατέλειψε χθες την θέση του νοτιοδυτικά της Κύπρου, έφθασε στις τουρκικές ακτές, σύμφωνα με τον ιστότοπο στοιχείων ναυσιπλοΐας Refinitiv Eiko.

Το ίχνος του Yavuz δείχνει ότι το πλοίο βρισκόταν σήμερα το πρωί κοντά στο λιμάνι του Τάσουτσου, στην περιοχή της Μερσίνας.

Το Yavuz άρχισε τις δραστηριότητές του τον Ιούλιο 2019 ανατολικά της Κύπρου. Οι τελευταίες του δραστηριότητες νοτιοδυτικά της Κύπρου είχαν παραταθεί μέχρι στις 12 Οκτωβρίου.

Το ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayrettin Pasa παραμένει νοτιοανατολικά της Κύπρου και οι δραστηριότητές του έχουν παραταθεί μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

Η αναχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου, ημερομηνία λήξης της παράνομης Navtex με την οποία είχε δεσμευθεί περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ για παράνομες εργασίες.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, η αποχώρηση συνδέεται με τα όσα φαίνεται να διημείφθησαν στο παρασκήνιο καθώς και το ρόλο που διαδραμάτισε ο γερμανικός παράγοντας με αποκορύφωμα το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, είχε εισηγηθεί στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ενδέχεται να διασφαλίσει «διακριτική» αποχώρηση του Yavuz δεδομένου ότι ο ίδιος δεν θα επιμείνει στα περί αλληλοσύνδεσης κυρώσεων Λευκορωσίας και Τουρκίας και να δώσει έμφαση στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε ζητήσει βεβαίως και την αποχώρηση του Barbaros. Οι κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου τις τελευταίες ώρες, έγιναν δεκτές με συγκρατημένη αισιοδοξία με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν πως αποτελούν με κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναμένουν να δουν εάν θα υπάρξουν κινήσεις ανάλογες και με το ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο επίσης πραγματοποιεί παράνομες εργασίες σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ (τεμάχιο 3) νότια και ανατολικά της Κύπρου. Η navtex για το Barbaros ολοκληρώνεται στις 18 Οκτωβρίου.