Ένα σύστημα τριών επιπέδων, με κλιμακούμενα μέτρα κατά της διασποράς του κοροναϊού, αναλόγως το επιδημικό φορτίο κάθε περιοχής, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

 Οι περιοχές της χώρας χωρίζονται σε «μεσαίου», «υψηλού» και «πολύ υψηλού» επιπέδου κινδύνου. Η κλιμάκωση δεν περιλαμβάνει «χαμηλό επίπεδο», γεγονός ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία στη Βρετανία.

 Χθες, Κυριακή, η Βρετανία κατέγραψε 12.872 νέα ημερήσια κρούσματα της COVID-19, σημειώνοντας μια μείωση από τα 15.166 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

 Το μεσαίο επίπεδο, το οποίο θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που έχουν τεθεί μέχρι στιγμής σε εφαρμογή, όπως ο «κανόνας των έξι» και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από στις 10 μ.μ. σε παμπ και εστιατόρια.

 Το υψηλό επίπεδο, όπως περιέγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός, στοχεύει στην αποτροπή της μετάδοσης από κατοικία σε κατοικία. Έτσι, θα απαγορεύονται δια νόμου οι συναντήσεις μελών διαφορετικών νοικοκυριών σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο στην πόλη.

 Στο πολύ υψηλό επίπεδο θα απαγορεύονται συναντήσεις διαφορετικών νοικοκυριών όχι μόνο σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε κήπους κ.λπ. Σε αυτές τις περιοχές θα είναι επίσης κλειστές οι παμπ και τα μπαρ.

 Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς έχει σώσει ζωές.