Κοροναϊός-Ρωσία: Περνά στη φάση 3 το Sputnik V -Στοιχεία από τον εμβολιασμό 10.000 εθελοντών
Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης ΙΙΙ του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V ενδέχεται να περιλαμβάνουν στοιχεία που να προέρχονται από τον εμβολιασμό 5.000-10.000 εθελοντών.
Την πληροφορία αυτή δήλωσε σήμερα ο Ντενίς Λογκουνόφ, αναπληρωτής διευθυντής και αρμόδιος για επιστημονικές έρευνες του Ινστιτούτου Γκαμαλέι της Μόσχας, το οποίο έχει αναπτύξει το εν λόγω εμβόλιο.
Άλλωστε οι υπεύθυνοι του εμβολίου έχουν ανακοινώσει στο παρελθόν μαζικούς εμβολιασμούς από τα τέλη Νοεμβρίου.
Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα του εμβολίου το Νοέμβριο
Οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, στις οποίες συμμετέχουν 40.000 εθελοντές, βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μόσχα από τον Σεπτέμβριο που άρχισαν. Τα προσωρινά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο.
Ο Λογκουνόφ είπε επίσης ότι ο εθελοντής που συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές της φάσης ΙΙΙ του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V θα μπορέσει να ενημερωθεί αν του έχει χορηγηθεί το εμβόλιο ή το πλασέμπο μόνο αφότου ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές.
Σε Αργεντινή και Περού σύντομα το ρωσικό εμβόλιο
Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε ότι το Ταμείο σχεδιάζει να ξεκινήσει την διάθεση του εμβολίου Sputnik-V κατά το κοροναϊού στην Αργεντινή και στο Περού στο προσεχές μέλλον.
«Σύντομα θα ανακοινώσουμε την συμφωνία που έχουμε με την Αργεντινή, την συμφωνία με το Περού που θα ακολουθήσουν τις συμφωνίες που έχουμε ήδη κάνει με το Μεξικό και την Βραζιλία και μια σειρά άλλες χώρες», δήλωσε ο Κιρίλοφ προσθέτοντας ότι η διάθεση του εμβολίου στην Λατινική Αμερική μπορεί να αρχίσει τον Δεκέμβριο.
Η Ρωσία στις 11 Αυγούστου, πρώτη στον κόσμο, ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κοροναϊού Sputnik -V, το οποίο ανέπτυξε το Κεντρικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι. Το εμβόλιο βασίζεται σε γνωστή πλατφόρμα, πάνω στην οποία αναπτύχθηκε ακόμη μια σειρά εμβολίων.
Όπως επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Υγείας, η εμπειρία από τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων δείχνει ότι είναι ικανά να δημιουργήσουν ανοσία διάρκειας έως δύο ετών.