Στο έλεος του δεύτερου κύματος του κοροναϊού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη με τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα να προκαλούν πονοκέφαλο τόσο σε κυβερνήσεις όσο και στους ειδικούς αφού τα περισσότερα κράτη προσπαθούν να αποφύγουν ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown και τις τραγικές συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στην οικονομία. Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται πως επιδεινώνεται σταθερά αφού τόσο η Γαλλία ανακοίνωσε δεύτερο Lockdown μετά τα 40.000 κρούσματα ανα ημέρα ενώ και η Γερμανία επιβάλλει μερικό Lockdown προκειμένου να ελέγξει την αύξηση των κρουσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, Στην Γαλλία Το lockdown θα τεθεί σε εφαρμογή από την Παρασκευή και έως τουλάχιστον την 1η Δεκεμβρίου. Τα μέτρα θα αξιολογούνται ανά 15 ημέρες προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να μετριαστούν και να ανοίξουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, εν όψει μάλιστα της περιόδου των Χριστουγέννων. Όπως τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν με διάγγελμά του «Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακολούθησε τους κανόνες». Ωστόσο, εξαίρεση αποτελούν τα σχολεία που θα παραμείνουν ανοιχτά.

Στην Γερμανία, κλείνουν μπαρ και εστιατόρια από τη Δευτέρα και έως το τέλος του μήνα - Η κυβέρνηση θα δώσει 10 δισ. ευρώ για να αναπληρώσει τον τζίρο των μικρών επιχειρήσεων ενώ ενισχύονται και οι επαγγελματίες ανακοίνωσε η Μέρκελ - Χωρίς θεατές οι αγώνες της Bundesliga.

Η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη μέρα» και, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα περιορισμού, μίλησε για εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να δράσουμε - και μάλιστα τώρα!». Ομοσπονδία και κρατίδια έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία, την εργασία και την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, προσέθεσε.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψή της με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, από την προσεχή Δευτέρα κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο.

Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά.