Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας «πάγωσε» την εφαρμογή μιας αμφιλεγόμενης δικαστικής απόφασης που θα απαγόρευε σχεδόν όλες τις αμβλώσεις στη χώρα, αφού προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες μετά την πτώση του κομμουνισμού.

«Υπάρχει μια συζήτηση και θα ήταν καλό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για διάλογο και για να βρούμε μια νέα θέση σε αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι και προκαλεί έντονα συναισθήματα», δήλωσε ο Michał Dworczyk, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας υποσχέθηκε να ενισχύσει περαιτέρω τους νόμους περί άμβλωσης της Πολωνίας, οι οποίοι ήταν ήδη ορισμένοι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αμβλώσεις πρέπει να είναι παράνομες ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ένα έμβρυο έχει διαγνωστεί με σοβαρό και μη αναστρέψιμο γενετικό ελάττωμα.

Αυτό το είδος των αμβλώσεων αντιπροσωπεύει σχεδόν όλο τον –μικρό- αριθμό των αμβλώσεων που εκτελούνται νόμιμα στη χώρα.

Η απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, παρά την προθεσμία της Δευτέρας, και ως εκ τούτου δεν έχει τεθεί σε ισχύ. «Είναι σαφώς μια πολιτική απόφαση», δήλωσε η Άννα Βότζικ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νομικών Σπουδών στην Πολωνική Ακαδημία Επιστημών. «Οι αποφάσεις συνήθως δημοσιεύονται χωρίς καθυστέρηση. Είναι ένα νόμιμο τέχνασμα για την απόκρυψη της δημοσίευσης».