Συνάντηση με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος θα έχει την Πέμπτη το απόγευμα στη Βιέννη η αρχηγός της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία θα πραγματοποιήσει αύριο και την Παρασκευή επίσκεψη στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες και με άλλους υψηλόβαθμους πολιτικούς και αρχηγούς αντιπροσωπειών στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη).


Υποστήριξη στην τεταμένη κατάσταση της Λευκορωσίας


Όπως αναφερόταν απόψε στη Βιέννη, θέμα της συνομιλίας της με τον Αυστριακό καγκελάριο θα είναι "οι δυνατότητες για καλύτερη υποστήριξη της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών στη Λευκορωσία". Τον Αύγουστο, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές στη χώρα της, ως ανθυποψήφια του από το 1994 προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος φέρεται να συγκέντρωσε ποσοστό 80%, έναντι 10% της αντιπάλου του. Η Τιχανόφσκαγια λίγο αργότερα εγκατέλειψε την Λευκορωσία και μετέβη στη Λιθουανία, ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ, που έχει προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας.


Ο Αυστριακός καγκελάριος, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, μέσω τηλεδιάσκεψης, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 19 Αυγούστου, είχε ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ζητώντας ταυτόχρονα τη διενέργεια νέων ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στη χώρα αυτή. Κατά τη γνώμη του, απαιτούνται κυρώσεις εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για τη βία κατά των διαδηλωτών και των μελών της αντιπολίτευσης, είχε αναφέρει ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζοντας ότι "απαιτείται μία σαφής αντίδραση" και ζήτησε να διεξαχθούν εκ νέου ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, επισημαίνοντας ότι είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει ένας διάλογος ανάμεσα στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο και την αντιπολίτευση.


Κατά την τωρινή επίσκεψή της στη Βιέννη, η πρώην υποψήφια για την προεδρία στη Λευκορωσία θα λάβει μέρος την Παρασκευή σε μια στρογγυλή τράπεζα με την λευκορωσική κοινωνία των πολιτών, στην οποία η ίδια θα είναι ένας από τους πέντε εκπροσώπους από τη Λευκορωσία, όπως ανέφερε απόψε ο Αυστριακός πολιτικός επιστήμονας Χανς-Γκέοργκ Χάινις, από το "think tank ICEUR", που διοργανώνει αυτήν την εκδήλωση με την υποστήριξη του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος δεν θέλησε να κατονομάσει τους άλλους συμμετέχοντες της εκδήλωσης, η οποία λόγω των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης.