Η Κάμαλα Χάρις έγινε και επισήμως η πρώτη γυναίκα και μάλιστα έγχρωμη, που εκλέγεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, το πιο υψηλό αξίωμα στο οποίο έχει φτάσει γυναίκα στη χώρα.

Η 55χρονη Κάμαλα Χάρις, δεσμεύθηκε σήμερα να «στρωθεί στη δουλειά» χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να αποκατασταθεί «η ψυχή της Αμερικής», στην πρώτη δήλωσή της μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

«Σε αυτές τις εκλογές επρόκειτο για κάτι πολύ περισσότερο από τον Τζο Μπάιντεν ή από εμένα. Ήταν η ψυχή της Αμερικής και η αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για αυτήν. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας στρωθούμε στη δουλειά», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.



Η Χάρις, κόρη μεταναστών από την Ινδία και τη Τζαμάικα, είναι η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα που διεκδίκησε την αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Στην αμερικανική Γερουσία εξελέγη την ημέρα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Να σημειωθεί ότι η μόνη μαύρη γυναίκα στη Γερουσία των ΗΠΑ, εξελέγη για πρώτη φορά το 2016 μετά τη θητεία της ως Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια και, πριν από αυτό, εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο.

Η 55χρονη γερουσιαστής θεωρείται μια ενωτική επιλογή που κοινητοποίησε την νεανική και προοδευτική βάση του Δημοκρατικού Κόμματος και ταυτόχρονα προσέλκυσε πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Προεκλογικά, μεταξύ των άλλων υποψηφίων για αυτή τη θέση ήταν η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, η βουλευτής Κάρεν Μπας και η πολιτική ακτιβίστρια από την Τζόρτζια Στέισι Άμπραμς.

Η ίδια σπούδασε Νομική στα πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον και της Καλιφόρνια. Ξεκίνησε την καριέρα της ως αναπληρωτής εισαγγελέας στην κομητεία Αλαμέντα της Καλιφόρνια προτού γίνει εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, όπου επικεντρώθηκε στην πρόληψη του εγκλήματος. Στη συνέχεια έγινε εισαγγελέας της Καλιφόρνια και το 2016 γερουσιαστής της Καλιφόρνια.