Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα έχει «μερικές συμβουλές» για τις τελευταίες εβδομάδες του διαδόχου του στο αξίωμα.

Η εκλογική ήττα του Τραμπ


«Η συμβουλή μου προς τον Πρόεδρο Τραμπ είναι: Εάν θέλεις σε αυτό το τελευταίο στάδιο του παιχνιδιού να σε θυμούνται ως κάποιον που βάζει τη χώρα πρώτη, ήρθε η ώρα να κάνεις το ίδιο πράγμα», δήλωσε ο Ομπάμα, 59 ετών, στα 60 λεπτά του CBS την Κυριακή, παρακαλώντας τον πρόεδρο να παραδεχτεί την εκλογική του ήττα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε τις εκλογές του 2020 από τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και έκτοτε αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα. Αντ ‘αυτού, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι υπήρχε συνωμοσία πίσω από την ήττα του, ενώ η εκστρατεία του έχει ξεκινήσει αγωγές σε όλη τη χώρα που αμφισβητούν τα αποτελέσματα.


Τα λεγόμενα του Ομπάμα 


«Ένας πρόεδρος είναι δημόσιος υπάλληλος. Είναι προσωρινοί κάτοικοι του γραφείου εκ προοιμίου», δήλωσε ο Ομπάμα στον ανταποκριτή του CBS News, Scott Pelley. «Και όταν τελειώσει ο χρόνος σου, τότε είναι δική σου δουλειά να βάλεις τη χώρα πρώτα και να σκεφτείς πέρα ​​από το δικό σου εγώ, και τα δικά σου συμφέροντα, και τις δικές σου απογοητεύσεις».


Ο Τραμπ σχεδόν παραδέχθηκε δύο φορές το Σαββατοκύριακο, γράφοντας την Κυριακή ότι «κέρδισε», σε μια φαινομενική αναφορά στον Μπάιντεν, πριν ακολουθήσει και είπε «δεν παραδέχομαι τίποτα» (Την Παρασκευή, ο Τραμπ σταμάτησε να αναγνωρίζει την εισερχόμενη διοίκηση κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο.)


«Είναι ένα ακόμη βήμα για την ποινικοποίηση όχι μόνο της επερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά γενικά της δημοκρατίας», δήλωσε ο Ομπάμα. «Και αυτό είναι ένα επικίνδυνο μονοπάτι».


Η συνέντευξη του πρώην προέδρου έρχεται καθώς ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο βιβλίο-απομνημονεύματά του, A Promised Land. Ο πρώτος τόμος του νέου βιβλίου του Ομπάμα κυκλοφορεί την Τρίτη. Στο βιβλίο, ο Ομπάμα σκέφτεται αν ήταν «πολύ προσεκτικός» να μη μιλήσει κατά της διχαστικής ηγεσίας του Τραμπ τα τελευταία χρόνια.