Σχεδόν 11 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στον πλανήτη, η Σαμόα κατέγραψε το πρώτο της επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο φορέας κοροναϊού έφτασε στη χώρα από την Αυστραλία, μέσω πτήσης επαναπατρισμού.

Το κρούσμα αφορά έναν 70χρονο Σαμοανό πολίτη, που ταξίδεψε στην Άπια από τη Μελβούρνη στις 13 Νοεμβρίου.

«Επιβεβαιώνουμε ότι υπάρχει ένα κρούσμα, αφού εξετάσαμε χθες το σύνολο των 274 επιβατών που βρίσκονται σε καραντίνα, η οποία ολοκληρώνεται αύριο», εξήγησε ο επικεφαλής του σαμοανικού υπουργείου υγείας, Λεάουσα Δρ. Τέικ Νασέρι, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή.

Στην αρχή της εβδομάδας, επικράτησε σύγχυση για το κατά πόσον η Σαμόα είχε πράγματι καταγράψει κρούσμα.

Ένας ναυτικός που βρισκόταν στην ίδια πτήση επαναπατρισμού είχε βγει αρχικά θετικός στον κοροναϊό, όμως εντέλει τα αποτελέσματα του τεστ χαρακτηρίστηκαν ασαφή.

«Ο ναυτικός βγήκε θετικός από το αριστερό του ρουθούνι και αρνητικός από το δεξί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σαμόα Τουίλα’έπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκαόι, σε τηλεοπτική του δήλωση.

Ο Νασέρι σημείωσε ότι ο 70χρονος που βγήκε θετικός, όπως και η σύζυγός του, έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα απομόνωσης για κοροναϊό, στο νοσοκομείο Τουπούα Ταμασέσε Μεαόλε ΙΙ.

«Η σύζυγός του βγήκε αρνητική. Εκείνος έχει υποκείμενο νόσημα, όμως αυτή τη στιγμή είναι ασυμπτωματικός, χωρίς πυρετό ή βήχα, ενώ δεν έχει συμπτώματα που να θυμίζουν πνευμονία ή γρίπη».

Ο Νασέρι ανέφερε ότι το υγειονομικό προσωπικό, το προσωπικό των ξενοδοχείων και οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια βρίσκονται σε εγρήγορση για πιθανές αλληλεπιδράσεις με επιβάτες που αυτή τη στιγμή είναι σε καραντίνα.

Η Σαμόα έχει πλέον μετακινηθεί στο επίπεδο κινδύνου Ι, σύμφωνα με το δικό τους σύστημα υπολογισμού του, και ο πληθυσμός έχει κληθεί να τηρεί αποστάσεις και να φορά μάσκες.

Μετά από ολόκληρους μήνες ασφάλειας από τον ιό, η επιβεβαίωση του κρούσματος έχει προκαλέσει ανησυχία – αν όχι πανικό – στην πρωτεύουσα της χώρας. Έξω από τα κυβερνητικά κτίρια, εργαζόμενοι ασφαλείας καλούν τους πολίτες να φορέσουν μάσκα και μοιράζουν αντισηπτικό. Συμπεριφορές που έχουν μετατραπεί σε καθημερινότητα για τον υπόλοιπο πλανήτη, όχι όμως και για τη Σαμόα.

Όπως και πολλά άλλα κράτη του Ειρηνικού, όταν η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται, η Σαμόα έκλεισε τα σύνορά της, προτιμώντας την απομόνωση από την κυκλοφορία του ιού.

Πολλά κράτη της περιοχής έχουν εύθραυστα συστήματα υγείας και πληθυσμούς με σημαντικά ποσοστά συννοσηρότητας. Φόβος τους είναι ότι αν ο ιός κυκλοφορήσει ανεξέλεγκτος, τα συστήματα υγείας θα καταρρεύσουν ταχύτατα.
Όμως η απομόνωση έχει συντρίψει τις οικονομίες τους, οδηγώντας σε εκκλήσεις για χαλάρωση των μέτρων εκ μέρους των επιχειρηματικών ηγετών, ιδιαιτέρως στις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης διχαστεί ανάμεσα στην ανάγκη επαναπατρισμού χιλιάδων ανθρώπων και την προσπάθειά τους να κρατήσουν τα νησιά τους ασφαλή από την πανδημία.

Πηγή: www.theguardian.com