Σε μια κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Ευρώπη η οποία καλείται να διαχειριστεί το δεύτερο σφοδρό κύμα της πανδημίας και να συγκρατήσει την κατάσταση ώστε να μην ξεφύγει μέσα στις γιορτές. Οι περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπέιρου έχουν, πάντως, λάβει αυστηρά μέτρα για την περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς.


Οι ειδικοί καλούν τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να αυστηροποιήσει και να επιμηκύνει τα μέτρα, εμποδίζοντας την κοινωνική ζωή μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Οι επιστήμονες συνιστούν δηλάδή σκληρό «lockdown», παρακολουθώντας τα υψηλά ποσοστά μολύνσεων από κορωνοϊό στη Γερμανία.


Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που προκρίνεται, οι μαθητές δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, ο κόσμος θα ενθαρρύνεται να εργάζεται από το σπίτι και τα μαγαζιά θα είναι κλειστά. Σήμα κινδύνου εκπέμπει για την Βαυαρία ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου, Χριστιανοκοινωνιστής Μάρκους Ζέντερ, εξαίροντας την αναγκαιότητα λήψης νέων αυστηρότερων μέτρων από τις 9 Δεκεμβρίου.


«Με την Βαυαρία να μπαίνει σε απομόνωση από την Τετάρτη, θα ακολουθήσουν και άλλα γερμανικά κρατίδια που καταγράφουν ανησυχητικό αριθμό νέων κρουσμάτων τη νόσου Covid;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα «Bild». «Δυστυχώς, η κατάσταση είναι σοβαρή στη Βαυαρία, τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα δεν επαρκούν. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα! Κάθε τέσσερα λεπτά ένα άτομο στη Γερμανία πεθαίνει από Covid», δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση σε ότι αφορά την εξάπλωση της νόσου .


Όπως ο ίδιος τόνισε, το υπουργικό συμβούλιο στη Βαυαρία αποφάσισε σε ειδική συνεδρίαση τη λήψη δέκα νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.