Έχουν περάσει 2 χρόνια από τότε που η ΕΚΤ σταμάτησε την έκδοση 500ευρων, αλλά σήμερα όπως δείχνουν τα στοιχεία υπάρχει τρελή ζήτηση στο συγκεκριμένο χαρτονόμισμα.
Όπως μεταφέρει σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle κυκλοφορούν μόνο στη Γερμανία 300 εκατ. σε 500ευρα, ενώ έχει σταματήσει η παράδοσή τους και η ανταλλαγή τους στις τράπεζες εδώ και αρκετό καιρό.

Και ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν μέχρι και το τέλος του 2022 να μην κυκλοφορούν πια τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα, κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο αφού τα 500ευρα συνεχίζουν και είναι μέσο συναλλαγής για πολύ κόσμο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι τα 500ευρα χρησιμοποιούνται σε παράνομες δραστηριότητες και ότι είναι μοχλός διακίνησης μαύρου χρήματος.

Πράγματι σε συλλήψεις και κατασχέσεις που γίνονται από τις αρχές τα 500ευρα είναι το συνηθιστέρο χαρτονόμισμα, γιατί μειώνει τον όγκο των χρημάτων που μεταφέρονται.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δείχνει γιατί χρησιμοποιούνται σε παράνομες δραστηριότητες: Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ ζυγίζει μόλις 2,2 κιλά. Το ίδιο ποσό σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ έχει σχεδόν πενταπλάσιο βάρος και συγκεκριμένα 10,2 κιλά.