Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθη στην στρατιωτική παρέλαση Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και δήλωσε ότι η Αρμενία χρειάζεται νέους ηγέτες. Ο Τούρκος απηύθυνε έκκληση για αλλαγή ηγεσίας στην Αρμενία, στην παρέλαση που σηματοδότησε την ήττα της χώρας από το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος παρείχε στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν στον φετινό πόλεμο, προσέφερε έμμεση υποστήριξη στους αντιπάλους του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νίκολ Πασινιάν, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση για να παραιτηθεί για χειρισμό της σύγκρουσης.

«Ευχόμαστε στον Αρμενικό λαό να απαλλαγεί από το βάρος των ηγετών που τους παρηγορούν με τα ψέματα του παρελθόντος και τους παγιδεύουν στη φτώχεια», δήλωσε ο Ερντογάν. «Εάν ο λαός της Αρμενίας μάθει τα μαθήματά του από αυτό που συνέβη στο Καραμπάχ, αυτή θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής».

Η Αρμενία και η Τουρκία υπέγραψαν μια ειρηνευτική συμφωνία-ορόσημο το 2009 για την αποκατάσταση των δεσμών και το άνοιγμα των κοινών συνόρων τους μετά από έναν αιώνα εχθρότητας που προήλθε από τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τον Οθωμανικό στρατό στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά η συμφωνία δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι δεσμοί παρέμειναν τεταμένοι.

Ο Ερντογάν απηύθυνε παρόμοια έκκληση για πολιτική αλλαγή στην Αρμενία στις 27 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος των έξι εβδομάδων στο Καραμπάχ. Οι μάχες σταμάτησαν τον περασμένο μήνα μετά την ανάπτυξη των ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που κλειδώθηκε σε εδαφικά κέρδη από το Αζερμπαϊτζάν, στενό σύμμαχο της Τουρκίας.

Το Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά είναι κατοικημένο και, μέχρι πρόσφατα, ελέγχθηκε πλήρως από τους Αρμένιους μετά από τις αιματηρές συγκρούσεις στη δεκαετία του 1990, ο οποίος τους είδε να καταλαμβάνουν και άλλες απομακρυσμένες περιοχές που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος παρευρέθη στην παρέλαση στο Μπακού με τον πρόεδρο του Αζέρου Ιλάμ Αλίγιεφ, είπε ότι υπάρχει επίσης ανάγκη να λογοδοτούν οι εθνικές Αρμενικές δυνάμεις για, όπως τα χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου και η καταστροφή χωριών, πόλεων και τζαμιών».

Οι αρμενικές δυνάμεις αρνούνται τέτοιες κατηγορίες. Λένε ότι οι δυνάμεις των Αζέρων και οι ξένοι μισθοφόροι είναι εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την μεγάλης κλίμακας πολιτιστική καταστροφή και φρικαλεότητες. Το Μπακού το αρνείται.

Κατά την παρέλαση της Πέμπτης, ελικόπτερα που έφεραν σημαίες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν πέταξαν πάνω από την κοντινή Κασπία Θάλασσα, ενώ σχεδόν 3.000 τουρκικά στρατεύματα παρήλασαν στην κεντρική πλατεία του Μπακού όπως και τα αζέρικα άρματα και στρατιώτες.

Ο Aliyev εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του την υποστήριξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Ο Ερντογάν υποστήριξε τη θέση μας, τα δίκαια αιτήματά μας, από την αρχή ... Συμμετέχοντας σε αυτήν την παρέλαση νίκης, θέλουμε να δείξουμε και πάλι την ενότητα μας, όχι μόνο στους λαούς μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.