Tο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο -μεταξύ άλλων- ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αναφορικά με την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Γερουσία των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.


Το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.


Οι νομοθέτες συμπεριέλαβαν, επίσης, αναφορές που θα υποχρέωναν τον πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400, ένα βήμα που ο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν απρόθυμος να κάνει, παρά την παρότρυνση νομοθετών και στα δύο κόμματα.



«Έτοιμη για κυρώσεις» η Ουάσιγκτον


Σημειώνεται πως χθες Πέμπτη, τέσσερις πηγές -συμπεριλαμβανομένων δύο αμερικανών αξιωματούχων- είχαν δηλώσει στο Reuters ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών S-400. Η πολυαναμενόμενη κίνηση, η οποία είναι πιθανό να εξοργίσει την Άγκυρα και να περιπλέξει σοβαρά τις σχέσεις με την επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενδέχεται να ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα, ανέφεραν οι πηγές.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυρώσεις θα στοχεύσουν την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της, Ισμαήλ Ντεμίρ. Ανώτατος τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα «γύριζε εναντίον των ΗΠΑ και θα έβλαπτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ».

«Οι κυρώσεις δεν θα επιτύχουν κανέναν θετικό αποτέλεσμα, αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές. Θα έβλαπταν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» είπε ο αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες από τις προαναφερθείσες πηγές. «Η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων με διπλωματία και διαπραγματεύσεις. Δεν θα δεχθούμε ενέργειες που αποφασίζονται μονομερώς» δήλωσε.


Με βέτο απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ


Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να θέσει βέτο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, ανεξάρτητα όμως από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, αφορά στο αίτημά του για την κατάργηση του τμήματος 230 του Communications Decency Act του 1996 σχετικά με το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την προστασία διαδικτυακών εταιριών από αγωγές που σχετίζονται με θέματα ελευθερίας του λόγου.


Στην περίπτωση αυτή, το νομοσχέδιο θα υποβληθεί εκ νέου στο Κογκρέσο, όπου θα απαιτηθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 2/3. Εάν δεν ψηφιστεί φέτος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από το νέο Κογκρέσο που θα συνεδριάσει στις αρχές του επόμενου έτους.