Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν έθεσε στο στόχαστρο του τον Υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν για το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ο Γουάιντεν κατά τη διάρκεια της ακρόασης του προϋπολογισμού των ΗΠΑ του 2021, ρώτησε τον ΥΠΟΙΚ Στ. Μνούτσιν για τις συναντήσεις που είχε με τους Τούρκους αξιωματούχους και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο Γερουσιαστής είπε χαρακτηριστικά "είναι ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν και ο γαμπρός ενεπλάκησαν άμεσα στην υπόθεση της τράπεζας Halkbank για την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν. Η απορία μου γιατί καθυστερούν οι κυρώσεις σε αυτούς που παραβιάζουν τους κανόνες".

Από την πλευρά του ο Μνούτσιν αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του Γουάιντεν ο οποίος τον κατηγόρησε με τη σειρά του ότι "καθυστερεί εσκεμμένα".

Σημειώνεται ότι ο Γερουσιαστής από το Όρεγκον έχει κατηγορήσει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι παρενέβη - υπό την αιγίδα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν - σε έρευνα του υπουργείου Οικονομικών για τις κατηγορίες σχετικά με την τουρκική τράπεζα Ηalkbank.

«Οι αναφορές δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να σταματήσει τυχόν περαιτέρω ενέργειες κατά της τράπεζας και έτσι ο Αμερικανός πρόεδρος ανέθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ και τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να παρέμβουν στο θέμα» είχε σημειώσει εκ ο Γουάιντεν πριν λίγο καιρό.

Η υπόθεση της Halkbank ξέσπασε το 2017, όταν οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Μεχμέτ Ατιλα τότε υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας με την κατηγορία ότι συνωμότησε με τον τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ (που ήδη είχε συλληφθεί) ώστε να παρακάμψουν τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν.