Το mRNA, συστατικό του εμβολίου της Pfizer δεν αφήνει κανένα ίχνος στο σώμα ούτε ενσωματώνεται στο ανθρώπινο DNA, λέει η εταιρεία που έδωσε στη δημοσιότητα, και τα 10 συστατικά που συνθέτουν το εμβόλιο. Η εταιρεία, με αυτόν τον τρόπο απαντα σε όλους εκείνους που κάνουν λόγο (κυρίως με αναρτήσεις κειμένων και βίντεο στο διαδίκτυο) για θεωρίες συνωμοσίας.

Σε σχετικό δημοσίευμα των New York Times επισημαίνεται ότι καμία κυβέρνηση, κανένας κακόβουλος επιχειρηματίας – μεγιστάνας του πλούτου (ούτε ο πολυσυζητημένος για τον ρόλο του σε σχέση με την κρίση της πανδημίας, Bill Gates) δεν έχουν «φυτέψει» κάποιο τσιπάκι στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ή σε άλλο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα και με το ίδιο δημοσίευμα το μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) είναι ένα ενεργό συστατικό του εμβολίου που περιέχει γενετικές οδηγίες, έτσι ώστε ο οργανισμός του εμβολιαζόμενου να παράγει την προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα στην επιφάνεια του κορωνοϊού, με την οποία ο SARS-CoV-2 μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπου. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου εμβολίου, ο οργανισμός εκτίθεται σκόπιμα στο –δημιουργημένο με τεχνητό τρόπο- αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό του ιού, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε αυτό να παράγει αντισώματα και κύτταρα μνήμης.

Πέντε ακόμη από τα συστατικά (δέκα συνολικά) του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι λιπίδια -(4-ydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis (ALC-3015), (2-hexyldecanoate),2-[(polyethylene glycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamide (ALC-0159), 1,2-distearoyl-snglycero-3-phosphocholine (DPSC)- και χοληστερόλη. Ο ρόλος των λιπιδίων είναι σημαντικός για τον σχηματισμό ενός προστατευτικού περιβλήματος γύρω από το mRNA, το οποίο είναι ιδιαίτερα εύθραυστο και αν εισαγόταν στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς προστασία θα διαλυόταν γρήγορα. Αντίθετα, μέσα στο λιπώδες σφαιρίδιο οι γενετικές οδηγίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στα κύτταρα, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο τους.

Το σάκχαρο σουκρόζη περιέχεται επίσης στα συστατικά του εμβολίου, εμποδίζοντας τα παραπάνω νανοσωματίδια να συγκολληθούν όταν το εμβόλιο συντηρείται στην ψύξη. Τα επιπλέον συστατικά του εμβολίου είναι τέσσερα άλατα (μονοβασικό φωσφορικό κάλιο, χλωριούχο κάλιο, χλωριούχο νάτριο, βασικό διένυδρο φωσφορικό νάτριο).

Τα άλατα βοηθούν τα άλλα συστατικά να «προσαρμοσθούν» στο περιβάλλον του σώματος, το οποίο περιέχει το δικό του μείγμα φυσικών αλάτων. Πριν εισαχθεί στο σώμα με ένεση, το εμβόλιο αραιώνεται με νερό και αλάτι.