Σκόπια: Η αντιπολίτευση δεν αποδέχεται τις έδρες
Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, δεν θα αποδεχτεί τις κοινοβουλευτικές έδρες
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, αποφάσισε να μην αποδεχτεί τις κοινοβουλευτικές έδρες που του αναλογούν από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή.
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή του SDSM, η οποία εκτίμησε ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα σήμαινε αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος και νομιμοποίηση των εκλογών της Κυριακής.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της Κυριακής, καταγγέλλοντας εκτεταμένη νοθεία από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και ζητώντας το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα διοργανώσει νέες εκλογές.
Σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, η απόφαση της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και να μην εκπροσωπείται στη Βουλή θα δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στη χώρα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την έλλειψη διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 27 Απριλίου διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.
Στις βουλευτικές εκλογές, ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι επικράτησε με μεγάλη διαφορά, εκλέγοντας 61 βουλευτές από τους 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό το SDSM του Ζόραν Ζάεβ εξέλεξε 34 βουλευτές. Έναν βουλευτή εξέλεξε το νεοσύστατο κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι.
Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο εξέλεξε 19 βουλευτές, ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εξέλεξε επτά βουλευτές. Τέλος, έναν βουλευτή εξέλεξε το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι.
Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών επικράτησε ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE Γκιόργκι Ιβάνοφ με ποσοστό περίπου 55%, έναντι ποσοστού 41% του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Στέβο Πεντάροφσκι, και εξασφάλισε δεύτερη πενταετή θητεία στο προεδρικό αξίωμα της χώρας