Πρωτόγνωρες σκηνές εκτυλίχθηκαν στην Ουάσινγκτον ύστερα από την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οπαδοί του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, σε ένα γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και είχε τραγικό απολογισμό μία νεκρή.




Η στιγμή της εισβολής 


Διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ
παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.





Παράλληλα, κάποιοι από αυτούς έριξαν με κλωτσιές τα σιδερένια οδοφράγματα, πέρασαν πολλά επίπεδα ασφαλείας και μπούκαραν στο Καπιτώλιο από την πίσω πλευρά. Όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.



Βγήκαν όπλα στο Καπιτώλιο 

"Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν", έγραψε στο Twitter ο βουλετής Νταν Κίλντι.

Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

"Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα", έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. "Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες ", πρόσθεσε ο Κίλντι.





Νεκρή η γυναίκα που πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή 

Κατέληξε η γυναίκα που πυροβολήθηκε μέσα στο Καπιτώλιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο στήθος.

H άτυχη γυναίκα ήταν ανάμεσα στους υποστηρικτές τον Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, με στόχο να διακόψουν τη συνεδρίαση του Κογκρέσου η οποία θα επικύρωνε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Στο βίντεο ακούγεται ο πυροβολισμός και οι διαδηλωτές αναφέρουν ότι η γυναίκα χτυπήθηκε:



 Eθνοφρουρά, FBI και μυστικές υπηρεσίες στη μάχη εκκένωσης

Εκκληση για άμεση ενίσχυση έκαναν οι επικεφαλείς των αστυνομικών δυνάμεων στο Καπιτώλιο και όπως μεταδίδει το NBC άνδρες του FBI, της Εθνοφρουράς αλλά και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σπεύδουν για να τους υποστηρίξουν στην προσπάθεια τους να δοθεί ένα τέλος στο χάος που επικρατεί.

Πηγές του FBI μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο χαρακτήρισαν την κατάσταση εξαιρετικά ανησυχητική επιβεβαιώνοντας ότι ήδη έχουν σταλεί ενισχύσεις προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πρωτοφανή επεισόδιο εκτυλίσσονται στις ΗΠΑ εν μέσω βίαιων επεισοδίων και μετά την εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο και την αίθουσα της Γερουσίας.

Οι αρχές κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο του Καπιτωλίου. Σύμφωνα με το CNN η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει το εξαγριωμένο πλήθος από το εσωτερικό του ιστορικού κτιρίου της Δημοκρατίας της Ουάσινγκτον.




Απτόητος ο Τραμπ - Αυτή τη μέρα θα τη θυμόμαστε 

Ο απερχόμενος πρόεδρος ζήτησε από τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους «ειρηνικά» και τους παρότρυνε να θυμούνται «αυτή την ημέρα για πάντα».

«Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν όταν μια ιερή, μεγαλειώδης εκλογική νίκη απομακρύνεται τόσο ανεπιθύμητα και με τόση κακία από τους μεγάλους πατριώτες που έχουν υποστεί κακή και άδικη μεταχείριση τόσο καιρό. Πηγαίνετε σπίτι με αγάπη και ειρήνη. Θυμηθείτε αυτήν την ημέρα για πάντα!», έγραψε στο Twitter o Τραμπ.

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας έτσι ώστε να διαλυθεί το πλήθος έξω από το Καπιτώλιο κάτι που έγινε με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απώθησαν χωρίς επεισόδια το συγκεντρωμένο πλήθος.



Άδειασμα Πενς σε Τραμπ – Δεν θα αντιταχτώ στη νίκη Μπάιντεν

Ωστόσο από την πλευρά του αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε ότι δεν θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Ο Πενς παρουσίασε τα επιχειρήματά του σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε μόλις πριν από την έναρξη έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου με σκοπό την επίσημη καταγραφή των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.




Διεθνής κατακραυγή 

«Το Κογκρέσο είναι ναός της δημοκρατίας» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «το να παρακολουθούμε τις σημερινές σκηνές στην Ουάσιγκτον είναι σοκ». «Εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ειρηνική μετάβαση εξουσίας προς τον Τζο Μπάιντεν».

O ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρθηκε στις «σοκαριστικές σκηνές» που διαδραματίζονται στην Ουάσινγκτον, που έχουν σοκάρει ολόκληρο τον πλανήτη Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον. Το αποτέλεσμα αυτών των δημοκρατικών εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό».

«Πιστεύω στη δύναμη των θεσμών και της δημοκρατίας των ΗΠΑ» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνοντας την πρώτη της δήλωση μετά τα σοκαριστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

Ο ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους καταδίκασε σήμερα τις ταραχές στο αμερικανικό Καπιτώλιο και δήλωσε πως είναι συγκλονισμένος από την «απερίσκεπτη συμπεριφορά μερικών πολιτικών ηγετών μετά τις εκλογές».  «Είναι ένα εξοργιστικό και σπαραξικάρδιο θέαμα», υπογραμμίζει ο Μπους σε δήλωσή του. «Έτσι αμφισβητούνται εκλογικά αποτελέσματα σε μια μπανανία -- όχι στη δημοκρατία μας».

Ο ίδιος προσθέτει πως η βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο έγινε από «ανθρώπους των οποίων τα πάθη πυροδοτήθηκαν από ψεύδη και ψευδείς ελπίδες. Η ανταρσία μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο έθνος και τη φήμη μας».