Λίγο πριν ξεσπάσουν στο Καπιτώλιο, με αποτέλεσμα τον μοιραίο τραυματισμό μίας γυναίκας, μιλούσε στον όχλο οπαδών του ο πρόεδρος Τραμπ, υποδαυλίζοντας την οργή τους για την ήταν του, όπως έκαν εδώ και εβδομάδες με ανεδαφικές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την υποτιθέμενη μαζική εκλογική απάτη που οδήγησε στη νίκη του Τζο Μπάιντεν. «Μοιραίος και επικύνδυνος» ήταν τα σχόλια αρκετών και επιβαιώθηκαν.

Μετά την εμπρηστική ομιλία στην Ουάσιγκτον εκτυλίχθηκε η εισβολή οπαδών του στο κτίριο του Καπιτωλίου, με τον απερχόμενο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμάζευτα καλώντας τους διαδηλωτές να αποφύγουν την βία.

Νωρίτερα ενώπιον υποστηρικτών του σε ένα ανεύθυνο και λαϊκίστικο ξέσμπασμα είχε δηλώσει ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία.

«Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ», είπε με νόημα. «Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές και τις κερδίσαμε ευρέως», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς «αδύναμους» και «αξιολύπητους».

Η συμπεριφορά και η τακτική του εξόργισε αρκετούς απο τους ηγέτες του Ρεπομπλικανικού κόμματος. Ο ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους καταδίκασε τις ταραχές στο αμερικανικό Καπιτώλιο και δήλωσε πως είναι συγκλονισμένος από την «απερίσκεπτη συμπεριφορά μερικών πολιτικών ηγετών μετά τις εκλογές». «Είναι ένα εξοργιστικό και σπαραξικάρδιο θέαμα», υπογράμμισε ο Μπους σε δήλωσή του. «Έτσι αμφισβητούνται εκλογικά αποτελέσματα σε μια μπανανία – όχι στη δημοκρατία μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο έγινε από «ανθρώπους των οποίων τα πάθη πυροδοτήθηκαν από ψεύδη και ψευδείς ελπίδες. Η ανταρσία μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο έθνος και τη φήμη μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο απερχόμενος ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, σε tweet του, σημείωσε ότι «η εισβολή στο Καπιτώλιο είναι απαράδεκτη. Η ανομία και τα επεισόδια -εδώ ή σε όλο τον κόσμο- είναι πάντα απαράδεκτα. Ταξίδευσα σε πολλές χώρες και πάντα υποστήριζα το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να διαδηλώνει ειρηνικά για όσα πιστεύει. Η βία, ωστόσο, που έβαλε σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων δεν είναι ανεκτή, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό. Να φέρουμε άμεσα στη δικαιωσύνη τους εγκληματίες που συμμετείχαν σε αυτά τα επεισόδια.Οι ΗΠΑ είναι καλύτερες από αυτό που είδαμε σήμερα σε ένα μέρος που έχω υπηρετήσει ως μέλος του Κογκρέσου, έχοντας δει από κοντά τη δημοκρατία στα καλύτερα της».

Ακόμα και η επιχειρηματική τάξη ανησύχησε και παρενέβη. Το λόμπι Business Roundtable, που αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις, κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να επέμβει για να βάλει τέλος στις βιαιότητες στο Καπιτώλιο.
«Το χάος στην πρωτεύουσα του έθνους είναι η συνέπεια παράνομων προσπαθειών για να αλλάξουν τα νόμιμα αποτελέσματα δημοκρατικών εκλογών. Η χώρα αξίζει καλύτερα», τόνισε το επιχειρηματικό λόμπι. «Η Business Roundtable καλεί τον πρόεδρο και τις αρχές να βάλουν τέλος στο χάος και να διευκολύνουν μια ειρηνική πολιτική μετάβαση».
Μετά από τα όσα συνέβησαν, θεωρείται από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να μπορέσει να διεκδικήσει μία νέα θητεία το 2024 – αλλά τα πράγματα δείχνουν πολύ χειρότερα για αυτόν, από την στιγμή που ακόμα και στελέχη των Ρεπουμπλικάνων συζητούν την παραπομπή του, ακόμα και την άμεση καθαίρεσή του από το αξίωμα του.