«Οι ΗΠΑ θα είναι μία διχασμένη, εύθραυστη δημοκρατία;», αναρωτιούνται αρκετοί αναλυτές, μετά την χθεσινή ημέρα. Ωστόσο, το ερώτημα αυτό θα πρέπει να το απαντήσει άμεσα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που «παραλαμβάνει» μία χώρα διχασμένη, αλλά και σοκαρισμένη, μετά τα χθεσινά πρωτόγνωρα, βίαια γεγονότα.

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν έδειξε χθες γρήγορα αντανακλαστικά και την ικανότητα να διαχειρίζεται μία κρίση στην εξέλιξή της. Αμέσως καταδίκασε την «εξέγερση» στο Καπιτώλιο, όπου οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έσπειραν το χάος. «Καλώ τον πρόεδρο Τραμπ να βγει σε εθνικό δίκτυο, να τιμήσει τον όρκο του, να υπερασπιστεί το σύνταγμα και να απαιτήσει το τέλος αυτής της πολιορκίας», τόνισε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και χαρακτήρισε την εισβολή στο Καπιτώλιο μια «άνευ προηγουμένου επίθεση στη Δημοκρατία και κάλεσε τον «όχλο να αποσυρθεί τώρα και να αφήσει τη δημοκρατία να κάνει τη δουλειά της».

«Αυτή τη στιγμή η Δημοκρατία μας δέχεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση. Κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στη σύγχρονη εποχή. Μια επίθεση στο οχυρό της ελευθερίας μας, το ίδιο το Καπιτώλιο. Μια επίθεση στους εκπροσώπους των ανθρώπων και την αστυνομία, που έχουν ορκιστεί να τους προστατεύσουν», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Οι σκηνές χάους στο Καπιτώλιο δεν αντανακλούν την πραγματική Αμερική. Δεν αντιπροσωπεύουν αυτό που είμαστε. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα μικρό όχλο εξτρεμιστών, που είναι αφοσιωμένοι στην ανομία. Αυτό δεν είναι διαφωνία. Είναι αναταραχή. Είναι χάος. Αγγίζει την εξέγερση. Και πρέπει να τελειώσει τώρα», υπογράμμισε ο εκλεγμένος πρόεδρος. Τα λόγια ενός προέδρου έχουν σημασία, ανεξάρτητα από το πόσο καλός ή κακός πρόεδρος είναι, συνέχισε.

«Στην καλύτερη περίπτωση, τα λόγια ενός προέδρου μπορούν να εμπνεύσουν.Στη χειρότερη, μπορούν να υποκινήσουν. Για αυτό καλώ τον πρόεδρο Τραμπ να βγει σε εθνική εμβέλεια τώρα, για να εκπληρώσει τον όρκο του, να υπερασπιστεί το σύνταγμα και να απαιτήσει να τερματιστεί αυτή η πολιορκία», είπε ακόμη. Η απειλή της ασφάλειας εκλεγμένων δεν είναι διαμαρτυρία, είναι εξέγερση, τόνισε ο Μπάιντεν. «Ο κόσμος παρακολουθεί. Όπως τόσοι άλλοι Αμερικανοί, είμαι σοκαρισμένος και θλιμμένος που το έθνος μας, "φάρος" ελπίδας για τη δημοκρατία, έχει φτάσει σε μία τόσο σκοτεινή στιγμή», κατέληξε.