Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σκοπεύει, επικαλούμενος πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, να κατηγορήσει σήμερα δημόσια το Ιράν για δεσμούς με την Αλ Κάιντα, συνεχίζοντας την διπλωματική επίθεση της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Τεχεράνη λίγο προτού παραδώσει την εξουσία στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά.

Ενώ στην κυβέρνηση του Τραμπ μένουν οκτώ ημέρες στην εξουσία, ο Πομπέο αναμένεται να αναφερθεί λεπτομερώς στις κατηγορίες πως το σιιτικό Ιράν προσέφερε ασφαλές καταφύγιο σε ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα και υποστήριξη στην σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση, εξήγησαν οι πηγές αυτές, παρότι τόσο στην επιλεγόμενη «κοινότητα» των υπηρεσιών πληροφοριών και στο Κογκρέσο επικρατεί σκεπτικισμός.

Δεν είναι σαφές το πώς ο Πομπέο σκοπεύει να διατυπώσει την κατηγορία αυτή στην ομιλία που θα κάνει στο National Press Club σήμερα. Είναι πιθανό να επικαλεστεί αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες για την επιχείρηση εξόντωσης του δεύτερου τη τάξει στην Αλ Κάιντα τον Αύγουστο, εξήγησαν οι δύο πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Τον Νοέμβριο, η εφημερίδα The New York Times έγραψε ότι ο Αμπντάλα Άχμεντ Αμπντάλα, πιο γνωστός με το nom de guerre Αμπού Μουχάμαντ αλ Μάσρι, φερόμενος ως ένας από τους εγκεφάλους των πολυαίμακτων βομβιστικών επιθέσεων οι οποίες διαπράχθηκαν το 1998 εναντίον δύο πρεσβειών των ΗΠΑ στην Αφρική, σκοτώθηκε τον Αύγουστο από πυρά πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, σε επιχείρηση για λογαριασμό της Ουάσινγκτον στο Ιράν. Η Τεχεράνη διέψευσε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας «τρομοκράτης της Αλ Κάιντα» στην επικράτεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση του Τραμπ είχε εξαρχής στο στόχαστρο το Ιράν και ο Πομπέο επιδίωξε τις τελευταίες εβδομάδες να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την πίεση, επιβάλλοντας περαιτέρω κυρώσεις και ανεβάζοντας τους τόνους.

Σύμβουλοι του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να δυσκολέψει όσο περισσότερο γίνεται οποιαδήποτε επαναπροσέγγιση με την Τεχεράνη και την επανένταξη των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Ο Μπάιντεν, αντιπρόεδρος όταν είχε υπογραφτεί η συμφωνία, έχει διαβεβαιώσει ότι η Ουάσινγκτον θα επανενταχθεί σε αυτήν «αν το Ιράν επανέλθει στην πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της».