Άρωμα… σκανδάλου με ελληνικές «νότες» έχουν οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για τον Ρούντι Τζουλιάνι και τα... ρουσφέτια των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, πουλώντας τη φιλία και συνεργασία του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Έγγραφα που διέρρευσαν και έχουν στη διάθεσή τους οι «New York Times», αλλά και από συνεντεύξεις με περισσότερους από 40 εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων (λομπίστες) και δικηγόρους, αποκαλύπτουν ότι πολλοί «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», κοινώς κοντά στον Πρόεδρο Τραμπ, έχουν κερδίσει απίστευτα ποσά υποσχόμενοι ρουσφέτια.

Το πρόσωπο ωστόσο που εκτίθεται περισσότερο από αυτά τα έγγραφα είναι αυτό του Ρούντι Τζουλιάνι, για τον οποίο πρώην μέλος της CIA υποστηρίζει ότι έκανε τα ακριβότερα ρουσφέτια των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Αναφέρουν ως παράδειγμα την περίπτωση του πρώην αξιωματικού της CIA Τζον Κυριάκου, ο οποίος δήλωσε ένοχος το 2012 για την αποκάλυψη διαβαθμισμένης πληροφορίας και πιο συγκεκριμένα του ονόματος ενός αξιωματικού της CIA που ενεπλάκη στην υπόθεση ενός κρατουμένου και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών. Μετά την έκτιση της ποινής του, του είπαν ότι θα πρέπει να ζητήσει χάρη από τον Πρόεδρο για να μπορέσει να φέρει όπλο ξανά και να λάβει τη σύνταξή του αργότερα. Αρχικά ένας πρώην ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ συμφώνησε να πληρωθεί με 50.000 δολάρια, αν κατάφερνε να επηρεάσει τον Πρόεδρο για να του εξασφαλίσει τη χάρη.

Ωστόσο το 2018, συνεργάτης του Ρούντι Τζουλιάνι «ψιθύρισε» στον Κυριάκου, στο ξενοδοχείο «Trump Hotel» στην Ουάσινγκτον, ότι εάν τον πληρώσει 2 εκατομμύρια δολάρια, θα χρησιμοποιούσε τη φιλία του ως ένας από τους πλησιέστερους συμβούλους του Προέδρου για να του εξασφαλίσει χάρη και αποκατάσταση. Παρόλο που ο Κυριακού δεν αποδέχτηκε την προσφορά, ένας συνεργάτης ειδοποίησε το FBI για τον Τζουλιάνι, αλλά ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ αμφισβήτησαν αυτόν τον ισχυρισμό, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεδομένων όμως των όσων γίνονται, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΟΝΤΙΜΕ»