Ένας σωστός πόλεμος μαίνεται για τα εμβόλια και στο νέο επεισόδιο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή που δείχνει τα δόντια της, απειλώντας με κυρώσεις την AstraZeneca, η οποία απέτυχε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η Ε.Ε. απειλεί τώρα να μπλοκάρει οποιαδήποτε εξαγωγή εμβολίου σε χώρες εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ, όπως η Αγγλία δηλαδή, μετά την αποτυχία της φαρμακευτικής να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τον λόγο που τα εμβόλια που υποσχέθηκε δεν θα παραδοθούν.

Τα νέα σχέδια παραδόσεων της AstraZeneca κρίθηκαν «απαράδεκτα», μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση της Κομισιόν την Παρασκευή ότι θα υπάρξουν σημαντικά λιγότερες παρτίδες του εμβολίου για την Ε.Ε.

Η Ένωση περίμενε 100 εκατ. δόσεις στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Τώρα εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι θα πάρει μόλις τη μισή ποσότητα, παρά τις τεράστιες προπαραγγελίες που έκανε η Ε.Ε. πριν πάρει έγκριση το σκεύασμα από τον ρυθμιστικό φορέα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, το τηλεφώνημα που αντάλλαξαν τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής, Pascal Soriot, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μόνο φιλικό δεν ήταν.

Η φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε στον CEO της AstraZeneca τις συμβατικές υποχρεώσεις του, με την ευρωπαϊκή υγειονομική επιτροπή να αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για το εμβόλιο ως το τέλος της βδομάδας.

Την ίδια ώρα, η ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, εξέφρασε την ανησυχία της για τη συμπεριφορά της AstraZeneca, προειδοποιώντας πως οι απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητικές.

Μετά τη συνάντησή της με αξιωματούχους της εταιρίας, η Κυριακίδου έγραψε στο Twitter: «Οι συζητήσεις με την AstraZeneca κατέληξαν σήμερα σε δυσαρέσκεια από την έλλειψη καθαρότητας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις».

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη-μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη-μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα».

Κι όλα αυτά με την Κομισιόν να δέχεται ήδη τη σφοδρή κριτική για τους αργούς ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος. Σε σχέση πάντα με τα νούμερα της Αγγλίας και των ΗΠΑ.

Η Κυριακίδου δήλωσε επίσης πως οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει να ενημερώνονται για κάθε εξαγωγή εμβολίου από ευρωπαϊκό έδαφος, περιλαμβανομένου και του εμβολίου της Pfizer. Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας τόνισε πως το Βερολίνο υποστηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν.

Η Ε.Ε. έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής για την ανάπτυξη και παραγωγή των εμβολίων για τον κορονοϊό 2,7 δισ. ευρώ.