Μετά τον πόλεμο που ξέσπασε με την ΕΕ, τώρα η AstraZeneca προσφέρεται να δώσει στην ΕΕ νωρίτερα δόσεις του εμβολίου, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές της Ένωσης.

Από την πλευρά της Bild, που αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ, αναφέρει ότι οι παραδόσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν στις 7 Φεβρουαρίου και όχι στις 15 Φεβρουαρίου, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.
Οι πληροφορίες έρχονται την ώρα που έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca, καθώς ανακοίνωσε ότι θα παράσχει λιγότερες από τις συμφωνηθέντες δόσεις στην ΕΕ.

Η AstraZeneca απέτυχε να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για την αδυναμία της να παραδώσει 80.000.000 εμβόλια έως τα τέλη Μαρτίου σε κράτη-μέλη. Η ΕΕ επρόκειτο να παραλάβει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι θα λάβει πιθανώς τις μισές, μολονότι έχει προβεί σε εκ των προτέρων παραγγελίες ενόψει της έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca από τον ΕΜΑ.

 Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ σχεδόν κατηγόρησαν την AstraZeneca, που έχει την έδρα της στη Βρετανία, ότι έκοψε τη ροή προμήθειας δόσεων που προορίζονταν για κράτη μέλη της Ένωσης για να τις πουλήσει με ακριβότερο τίμημα σε άλλες χώρες.

 Την κίνηση αυτή πυροδότησε η ενημέρωση από τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό προς τις Βρυξέλλες ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην παροχή των προβλεπόμενων από τη συμφωνία με την ΕΕ δόσεων.

 Οργισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν ότι η AstraZeneca δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις. «Οι συζητήσεις με την AstraZeneca κατέληξαν σήμερα σε απογοήτευση με την έλλειψη σαφήνειας και επαρκών εξηγήσεων», σχολίασε στο Twitter η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου. «Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: Οι παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων έχουν κοινωνικές ευθύνες και εκείνες που απορρέουν από τις συμφωνίες να τηρήσουν», συμπλήρωσε ανακοινώνοντας μια νέα συνάντηση με εκπροσώπους του φαρμακευτικού κολοσσού σήμερα.