Το πολιτειακό υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης ενδέχεται να έχει υποκαταμετρήσει έως και κατά 50% τους θανάτους εξαιτίας της Covid-19 που σημειώθηκαν σε γηροκομεία της Πολιτείας, σύμφωνα με ένα πόρισμα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γραφείο της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς.

Το πόρισμα, που εκδόθηκε ενώ η εισαγγελία της Πολιτείας συνεχίζει να ερευνά την απάντηση των γηροκομείων στην πανδημία, υπέδειξε ότι ορισμένες εγκαταστάσεις έδωσαν στο πολιτειακό υπουργείο Υγείας αναφορές μικρότερου αριθμού θανάτων. Επίσης διαπιστώνεται πως το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης δεν υπολόγισε τους θανάτους τροφίμων οίκων ευγηρίας που μεταφέρθηκαν και πέθαναν σε νοσοκομεία σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Καθώς η πανδημία και οι έρευνές μας συνεχίζονται, είναι επιτακτικό να καταλάβουμε γιατί οι τρόφιμοι των γηροκομείων στην Νέα Υόρκη υπέφεραν άσκοπα σε τόσο ανησυχητικό ποσοστό», ανέφερε σε ανακοίνωση η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς.

Το πόρισμα ρίχνει φως σε πολλά σφάλματα της απάντησης της Πολιτείας κατά της Covid-19 σε γηροκομεία, για τα οποία ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο επικρίνεται από την άνοιξη, όταν η Νέα Υόρκη βρισκόταν στο επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Η διοίκηση του Κουόμο δέχθηκε πυρά συγκεκριμένα για την οδηγία που εξέδωσε στις 25 Μαρτίου, λέγοντας ότι τα γηροκομεία δεν μπορούν να αρνηθούν την είσοδο σε πάσχοντες ή ύποπτους ασθενείς με Covid-19.

Αυτή η οδηγία ακυρώθηκε με εκτελεστικό διάταγμα τον Μάιο, αλλά το πόρισμα του γενικού εισαγγελέα διαπίστωσε ότι «ενδέχεται να οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο θανάτων σε ορισμένες εγκαταστάσεις», όπου η ασθένεια εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά.

Ένας εκπρόσωπος του Κουόμο δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχόλιο.

Η Νέα Υόρκη καταγράφει τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας του νέου κορονοϊού από οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία των ΗΠΑ, με περισσότερους από 32.000, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Το πολιτειακό υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε 6.423 θανάτους τροφίμων γηροκομείων λόγω της νόσου από τον Μάρτιο έως τις 3 Αυγούστου 2020, με βάση τις αναφορές από 619 γηροκομεία, αν και αυτός ο αριθμός ενδέχεται να είναι κατά 50% χαμηλότερος από την πραγματικότητα, προσθέτει η γενική εισαγγελία.

Επιπροσθέτως, διαπιστώνεται ότι «η έλλειψη συμμόρφωσης με τα πρωτόκολλα ελέγχου των λοιμώξεων στα γηροκομεία εξέθεσε τους τρόφιμους σε αυξημένο κίνδυνο βλάβης», όπως σε περιπτώσεις όπου οι θετικοί σε Covid τρόφιμοι δεν ήταν επαρκώς απομονωμένοι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Όταν το γραφείο του εισαγγελέα διερεύνησε δειγματοληπτικά 62 νοσοκομεία, βρήκε μεγάλες αποκλίσεις στα δεδομένα του αριθμού θανάτων που έλαβε σε σύγκριση με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στο υπουργείο Υγείας.

Σε μία περίπτωση, το πόρισμα υπογραμμίζει ένα ίδρυμα «ανέφερε πέντε επιβεβαιωμένους θανάτους λόγω Covid και έξι θανάτους που εικαζόταν ότι ήταν λόγω της νόσου στις εγκαταστάσεις του έως τις 3 Αυγούστου στο υπουργείο. Ωστόσο, ανέφερε στο γραφείο του εισαγγελέα συνολικά 27 θανάτους της Covid-19 στις εγκαταστάσεις του και 13 θανάτους σε νοσοκομεία – μια απόκλιση 29 θανάτων».

Το πόρισμα συμπληρώνει ότι το γραφείο της γενικής εισαγγελέως ερευνά αυτές τις αποκλίσεις δεδομένων.