Η εμφάνιση μεταλλάξεων του κορονοϊού αποτελεί «καμπανάκι αφύπνισης» για τη χώρα, δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Λευκού Οίκου.

«Αυτό είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλους μας», είπε ο Φάουτσι. «Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την εξέλιξη των μεταλλάξεων, θα πρέπει να είμαστε ευκίνητοι για να μπορούμε να προσαρμόζουμε εύκολα το εμβόλιο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον επιφανή λοιμωξιολόγο, ο στόχος παραμένει να εμβολιαστούν γρήγορα όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

«Προσπαθούμε ήδη να παραμείνουμε ένα ή δύο βήματα μπροστά, έτσι ώστε εάν, έχουμε μια κατάσταση όπου το νοτιοαφρικανικό στέλεχος επικρατήσει, θα έχουμε οπωσδήποτε ένα εμβόλιο για αυτό το στέλεχος. Παρόλα αυτά θεωρώ την επικράτηση του εξαιρετικά απίθανη περίπτωση», είπε ο Φάουτσι.

«Σε κάθε ενδεχόμενο δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Δε χρειάζεται να κάνουμε τις ίδιες κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας που απαιτούνταν για τα αρχικά εμβόλια. Δε χρειάζεται να κάνουμε δοκιμή με 30.000 εθελοντές», τόνισε.

Η Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιό της Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά του στελέχους B.1.351 στη Νότια Αφρική και ότι θα επιταχύνει τις εργασίες της ώστε να προσαρμόσει το σκεύασμα της.