Μια ομάδα 10 μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών των ΗΠΑ προέτρεψε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Κυριακή να επανεξετάσει το πακέτο βοήθειας COVID-19 ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας ότι ήθελαν μια συνάντηση για να συζητήσουν έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να κερδίσοει ταχεία διμερή υποστήριξη.

Σε επιστολή προς τον κ. Μπάιντεν, η Σούζαν Κόλινς, η Λίζα Μουρκόφσκι, ο Μιτ Ρόμνεϊ και επτά άλλοι γερουσιαστές δήλωσαν ότι θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα την πρότασή τους για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Η αποδοχή του πακέτου Μπάιντεν για την υποστήριξη ατόμων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία θα αποτελέσει πρώιμο τεστ για την υπόσχεση του νέου προέδρου των ΗΠΑ να εργαστεί πέρα ​​από πολιτικές πεποιθήσεις και διαφορές.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν χάσει τον έλεγχο της Γερουσίας, αμφισβήτησαν το κόστος, ενώ άλλοι προέτρεψαν πιο στοχευμένα μέτρα.

«Η πρότασή μας αντικατοπτρίζει πολλές από τις δηλωμένες προτεραιότητές σας, και με την υποστήριξή σας, πιστεύουμε ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να εγκριθεί γρήγορα από το Κογκρέσο με διμερή υποστήριξη», έγραψε η ομάδα.

Ο Ρομ Πόρτμαν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει επανεκλογή το 2022, υπέγραψε επίσης την επιστολή, η οποία ανέφερε ότι η ομάδα επιθυμεί να «συνεργαστεί καλή τη πίστει» με τη νέα διοίκηση.

Προσφέροντας μερικές λεπτομέρειες, ανέφεραν ότι το σχέδιό τους απηχούσε το αίτημα του κ. Μπάιντεν για περισσότερη χρηματοδότηση για την ενίσχυση εμβολίων και τεστ, καθώς και υποστήριξη για σχολεία και κέντρα φροντίδας παιδιών, αλλά είπε ότι το σχέδιό τους θα περιλαμβάνει πιο στοχευμένη βοήθεια για οικογένειες που έχουν ανάγκη και πρόσθετα κεφάλαια για μικρές επιχειρήσεις . Δεν έδωσαν συνολικό κόστος για το συμβιβαστικό νομοσχέδιο.

Το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, πρόκειται να συγκληθεί αυτήν την εβδομάδα αναφορικά με το σχέδιο του κ. Μπάιντεν. Η πανδημία έχει κοστίσει τη ζωή περισσότερους από 430.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.