Η Νότια Αφρική, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την πανδημία στην αφρικανική ήπειρο, παρέλαβε σήμερα το πρώτο, πολυαναμενόμενο φορτίο εμβολίων για την Covid-19, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση SABC.

Με την άφιξη των εμβολίων, θα ξεκινήσει άμεσα η εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού. Προτεραιότητα θα δοθεί στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι αρχές ελπίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 67% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο βίντεο που πρόβαλε η τηλεόραση, ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα παραλαμβάνει στο διεθνές αεροδρόμιο Ο.Ρ. Τάμπ, υπό ραγδαία βροχή, ένα εκατομμύριο δόσεις του βρετανικού εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης, που παρήχθησαν στην Ινδία. Εντός του Φεβρουαρίου πρόκειται να παραδοθεί άλλο ένα φορτίο από 500.000 δόσεις.

Ο εμβολιασμός 1,2 εκατομμυρίων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Η άφιξη του εμβολίου γεννά μεγάλες ελπίδες για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας μας και, το σημαντικότερο, για την υγεία του λαού μας», είπε ο Ραμαφόζα. Πρόσθεσε ότι η εκστρατεία του εμβολιασμού θα είναι «η πιο φιλόδοξη και η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας».

Στη Νότια Αφρική έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1,45 εκατ. κρούσματα και πάνω από 44.000 θάνατοι από τον νέο κορονοϊό.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται για την καθυστέρηση της άφιξης των εμβολίων και την απουσία στρατηγικής της κυβέρνησής του, ο Ραμαφόζα εξήγησε ότι «η άνευ προηγουμένου ζήτηση» παγκοσμίως, σε συνδυασμό με «την πολύ μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη των πλουσίων χωρών» ανάγκασε τη Νότια Αφρική να προχωρήσει σε μακρές διαπραγματεύσεις με τις παρασκευάστριες εταιρείες ώστε να εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια.

Το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μχίζε ανακοίνωσε ότι παραγγέλθηκαν 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Σε αυτές θα προστεθούν 12 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων που θα παραδοθούν μέσω του συστήματος Covax του ΠΟΥ, 9 εκατομμύρια δόσεις από την αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson και 1,5 εκατομμύριο από την AstraZeneca/Οξφόρδη.

Ελάχιστες χώρες της Αφρικής έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, όπως οι Σεϋχέλλες, ο Μαυρίκιος, το Μαρόκο και η Αλγερία. Επειδή για τα περισσότερα εμβόλια απαιτούνται δύο δόσεις κατ’ άτομο, η Αφρική θα χρειαστεί συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις για να εμβολιάσει το 60% των περίπου 1,3 δισεκ. κατοίκων της και το κόστος αναμένεται ότι θα ανέλθει στα 7-10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Αφρικανική Ένωση έχει εξασφαλίσει 670 εκατομμύρια δόσεις για τις χώρες μέλη της.