Το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, προκάλεσε το πρόσφατο ξέσπασμα του ιού που εντοπίστηκε στο Βιετνάμ, όπου έχουν καταμετρηθεί 276 κρούσματα μέχρι στιγμής και ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 10 επαρχίες και πόλεις της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας.

Έξι ημέρες μετά την επανεμφάνιση του νέου κορονοϊού στην βόρεια επαρχία Χάι Ντουόνγκ, η εστία εκεί βρίσκεται υπό έλεγχο, πρόσθεσε ο υπουργός Νγκουγέν Τανχ Λονγκ, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Η αναχαίτιση του ιού στην πρωτεύουσα Ανόι, όπου 20 νέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί, θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συμπλήρωσε.

"Η γονιδιακή αλληλουχία έδειξε ότι 12 από τους 276 ασθενείς που διαγνώσθηκαν τώρα είναι θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος της Βρετανίας, αν και η πηγή αυτού του ξεσπάσματος παραμένει άγνωστη", δήλωσε ο Λονγκ σε υπουργικό συμβούλιο. "Χρειάζεται να ακολουθούμε σχολαστικά τους κανονισμούς για την χρήση μάσκας", πρόσθεσε.

Χάρη στην στοχευμένη διεξαγωγή μαζικών τεστ και την αυστηρή καραντίνα, το Βιετνάμ έχει διατηρήσει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που έχει εντοπίσει από τότε που ξέσπασε η πανδημία σε μόλις 1.851 ενώ έχει καταγράψει και χαμηλό αριθμό θανάτων από την COVID-19, οι οποίοι ανέρχονται σε μόλις 35, παίρνοντας εύσημα από όλον τον κόσμο για μια από τις πιο επιτυχείς εθνικές ανταποκρίσεις στην επιδημία.

"Το Ανόι οφείλει να αυξήσει τα μέτρα για να αναχαιτίσει τον ιό. Το υπουργείο Υγείας θα υποστηρίξει την πόλη για να αναβαθμίσει σε 40.000 τεστ την ημέρα τις ικανότητές της διεξαγωγής διαγνωστικών ελέγχων", σημείωσε ο Λονγκ.

Το Ανόι έχει λάβει 15.000 δείγματα από τότε που εντοπίστηκε το πρόσφατο ξέσπασμα του νέου κορονοϊού και σήμερα έχει δυνατότητες για τη διεξαγωγή 5.000 τεστ την ημέρα, είχε δηλώσει χθες, Δευτέρα, αξιωματούχος της υγειονομικής υπηρεσίας της πρωτεύουσας.

Το Βιετνάμ ενέκρινε το Σάββατο το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Νγκουγέν Σουάν Φουκ ότι η χώρα θα πρέπει να έχει ένα εμβόλιο το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι είχε συνομιλίες για την προμήθεια 30 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η πρώτη παρτίδα 50.000 δόσεων θα φτάσει ως τον Μάρτιο, ενώ τα υπόλοιπα θα παραδοθούν ως τον Ιούνιο.

Το Βιετνάμ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν κατέγραψε κανένα νέο κρούσμα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, ενώ αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο το νέο ξέσπασμα ως τις 6 Φεβρουαρίου.