Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καταλήγει στο συμπέρασμα πως το εμβόλιο της Pfizer είναι ικανό να θωρακίσει αποτελεσματικά θωρακίζειστις μεταλλάξεις, σε όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Απόλυτα ασφαλές το εμβόλιο της Pfizer

Το συγκεκριμένο πόρισμα είναι ιδιάζουσας σημασίας, καθώς  η επιστημονική κοινότητα έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να διαπιστώσει την επίδραση των παραλλαγών του ιού στα εμβόλια. Όσοι έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρατηρήθηκε σε αυτούς υψηλά επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων τα οποία ήταν ικανά να προστατεύσουν και από τη βρετανική όσο και από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Η ανοσία που επιτεύχθηκε ήταν ικανή για να προστατεύει για διάστημα μηνών τους εμβολιασθέντες απέναντι έναντι του κοροναϊού. Προγενέστερες μελέτες ανέδειξαν πως αντισώματα που παρήχθηαν από το εμβόλιο της Pfizer θα η΄ταν δυνατό να αναγνωρίσουν και να εξουδετερώσουν ιούς που φέρουν μερικές από τις μεταλλάξεις, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό από τον επιθυμητό. Παράλληλα, δεν εξετάστηκαν, όμως τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία εξουδετερώνουν τα μολυσμένα με ιό κύτταρα και υποστηρίζουν την παραγωγή αντισωμάτων.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφρόρδης, Ουίλιαμ Τζέιμς, καθώς και ομάδα συναδέλφων του συνέλεξαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από τον ιό και από υγειονομικούς που έλαβαν είτε την πρώτη είτε και τις δύο δόσεις της Pfizer. Εν συνεχεία, απομονώθηκαν οι μεταλλάξεις Βρετανίας και Νότιας Αφρικής και μια άλη παραλλαγή όμοια με τις δύο, που εντοπίστηκε πριν από έναν χρόνο. Το τελικό συμπέρασμα βγήκε από την αντίδραση αντισωμάτων και των Τ-λεμφοκυττάρων απέναντι στις παραλλαγές.