Την ανάληψη της ιταλικής πρωθυπουργίας αποδέχθηκε πριν από λίγο και επίσημα ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την στήριξη πολλών κομμάτων και ευρεία – αν και ετερογενή – πλειοψηφία στη Βουλή.

Αργά απόψε μετέβη, όπως αναμενόταν, στο Κυρηνάλιο για να ενημερώσει επισήμως τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, και για να του παρουσιάσει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου. H συνάντηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, την κυβέρνηση Ντράγκι συνθέτουν 23 υπουργοί, εκ των οποίων οι οκτώ είναι τεχνοκράτες. Τα κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ντανιέλε Φράνκο, μέχρι σήμερα γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας, που τώρα θα κληθεί να διαχειριστεί τη «μερίδα του λέοντος» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαψης, που θα λάβει η Ιταλία.

Όσον αφορά στο έτερο «καυτό» μέτωπο, αυτό της πανδημίας; Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τη Repubblica, παραμένει ο Ρομπέρτο Σπεράντσα. Στο νευραλγικό υπουργείο Εξωτερικών παραμένει ο Λουίτζι ντι Μάιο του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων». Στο υπουργείο Άμυνας, επικεφαλής θα είναι και πάλι ο κεντροαριστερός υπουργός Λορέντσο Γκουερίνι.

Η ορκωμοσία της νέας ιταλικής κυβέρνησης αναμένεται αύριο το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι ψηφοφορίες σε Βουλή και Γερουσία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις του Ντράγκι ως νέου πρωθυπουργού, αποστολή του οποίου είναι να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση.