Μία νέα ημέρα ξημέρωσε σήμερα στην Ιταλία, καθώς πλέον θα έχει τεχνοκρατική κυβέρνηση και συγκεκριμένα την πρώτη τεχνοκρατική κυβέρνηση της Ευρώπης στα χρόνια του κοροναϊού.

Πρωθυπουργός πλέον της χώρας είναι ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Η τελετή ορκωμοσίας του νέου Ιταλού πρωθυπουργού κράτησε πάνω από δύο ώρες και αυτό επειδή κάθε φορά ένας φρουρός έφερνε διαφορετικό στυλό και χαρτιά για τις υπογραφές της ορκωμοσίας, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κοροναϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην τελετή δεν παρέστησαν οι συγγενείς των νέων υπουργών.



Την νέα ιταλική κυβέρνηση συνθέτουν 23 υπουργοί σε μία ισορροπημένη σύνθεση τεχνοκρατών και πολιτικών.

Δεν έλειψαν όμως και τα ευτράπελα, καθώς ο Μάριο Ντράγκι λίγο πριν μπει στο Κυρηνάλιο και ενώ έπρεπε να σταθεί μπροστά από την ιταλική σημαία, εκείνος προχώρησε βιαστικά προς το Μέγαρο σαν να αγνοούσε το τελετουργικό, το οποίο του θύμισε διακριτικά ένας αξιωματικός.

Η αποχώρηση του Τζιουζέπε Κόντε από το Κυρηνάλιο ήταν συγκινητική. Όλοι οι συνεργάτες του βγήκαν από τα παράθυρα και χειροκροτούσαν. Εκείνος διακριτικός και λιγομίλητος για πρώτη φορά φάνηκε να συγκινείται.

Εντύπωση προκάλεσε όχι μόνο ότι εμφάνισε για πρώτη φορά τη σύντροφό του μπροστά στις κάμερες, αλλά της έπιασε το χέρι αποχωρώντας έχοντας ολοκληρώσει την πιο δύσκολη θητεία με φόντο την οικονομική κρίση και την πανδημία.