Ο μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Τζέφρεϊ Μπερνς θέλει να χτίσει μια μικρή, έξυπνη και καινοτόμα πόλη στην έρημο της Νεβάδας που ονομάζεται Painted Rock Smart City, με αρχική πρόταση τα 15.000 σπίτια και την προοπτική να εξελιχθεί σε μια μητρόπολη σε 75 χρόνια. Η εταιρεία Blockchains LLC με έδρα τη Νεβάδα θέλει να ξεκινήσει από το 2022 να δημιουργήσει την πόλη του μέλλοντος, μια φουτουριστική «έξυπνη πόλη», όπου οι κάτοικοί της, όχι μόνο θα αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες με ψηφιακό νόμισμα, αλλά επίσης θα κρατούν ολόκληρο το διαδικτυακό τους αποτύπωμα -οικονομικές καταστάσεις, ιατρικά αρχεία και προσωπικά δεδομένα- στο Blockchain.

Το Blockchain είναι ένα ψηφιακό καθολικό λογισμικό, γνωστό κυρίως για την καταγραφή κρυπτογραφημένων οικονομικών συναλλαγών, αλλά έχει επίσης υιοθετηθεί από ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις για τη διαφύλαξη διαδικτυακών συναλλαγών, όπως η έκδοση και καταχώρηση αδειών γάμου, έως τη διευκόλυνση των εκλογών, λόγω της ασφαλούς κρυπτογράφησής τους.

Πηγαίνει ακόμη μακρύτερα υποστηρίζοντας την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για δημιουργία ζωνών καινοτομίας, όπου οι εταιρείες θα έχουν εξουσίες για τα πάντα όπως αυτές μιας κομητειακής κυβέρνησης, όπως η δημιουργία δικαστικών συστημάτων, η επιβολή φόρων, η κατασκευή υποδομών, οι αποφάσεις διαχείρισης γης και νερού και τα σχολεία. Επί της ουσίας θέλει να δημιουργήσει μια μικρή πόλη-κράτος! «Πρέπει να υπάρχει ένα μέρος κάπου σε αυτόν τον πλανήτη, όπου οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν από το μηδέν, αποφασίζοντας να πάψουν να κάνουν τα συνήθη πράγματα, με τον συνήθη τρόπο μόνο και μόνο επειδή είναι ο τρόπος που το έχουμε μάθει», είπε ο Μπερνς.

Το όραμά του το τοποθετεί στην αγροτική κομητεία Στόρεϊ, 19 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρίνο, σε έκταση 3 εκατομμυρίων τ.μ. εμπορικού και βιομηχανικού χώρου, εκεί που βρίσκεται και το εργοστάσιο της Τesla του Έλον Μασκ, όμως όπως διαπίστωσε ο Μπερνς η κυβέρνηση δεν προσφέρει αρκετή ευελιξία για την υλοποίηση του οράματός του, ούτε και υπάρχει αρκετά γόνιμο έδαφος, καθώς παρουσιάζοντας την ιδέα του κεκλεισμένων των θυρών σε μερίδα γερουσιαστών την προηγούμενη εβδομάδα η υποδοχή της κάθε άλλο παρά ενθουσιώδης ήταν. Η προοπτική της δημιουργίας μια τεχνολογικής πόλης-κράτους, εντός μιας οριοθετημένης κομητείας αντιμετωπίστηκε με αντιφατικά σχόλια και έντονο σκεπτικισμό. Εγείρει βαθύτερα ζητήματα σχετικά με την εμπλοκή των τεχνοκρατών και των εταιρειών τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή σε μια εποχή που οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ισχυρίζονται ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως το Facebook και η Google ελέγχουν τις αγορές και θέτουν σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time