Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοσέπ Μπορέλ, κάλεσε την Κίνα την Τρίτη να επιτρέψει στην επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, να επισκεφθεί και να διερευνήσει την υποτιθέμενη κακομεταχείριση των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στην περιοχή Σιντσιάνγκ, αλλά και των ανθρώπων στο Θιβέτ.

Ο κ. Μπόρελ, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε: «Για άλλη μια φορά, καλούμε την Κίνα να επιτρέψει ουσιαστική πρόσβαση στη Σινγιάνγκ για ανεξάρτητους παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένης της Υπάτου Αρμοστού του ΟΗΕ, Μισέλ Μπατσελέτ. Αυτό είναι το κλειδί για μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη και διαφανή αξιολόγηση των σοβαρών ανησυχιών που έχει η διεθνής κοινότητα.»

Ο κ. Μπόρελ κατήγγειλε «απαράδεκτη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στη Ρωσία» και ζήτησε την αποκατάσταση της «νόμιμης πολιτικής κυβέρνησης» στη Μιανμάρ, η οποία ανετράπη στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, προσθέτοντας: «Εκεί, όπως παντού, πρέπει να επικρατήσει η δημοκρατία».