Όπως ανακοίνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

«Απαραίτητα τα πιστοποιητικά»

Μιλώντας μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε πως οι ηγέτες έκριναν ότι είναι απαραίτητα τα πιστοποιητικά και έτσι, θα είναι έτοιμα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. «Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε χαρακτηριστικά η Μέρκελ. Πρόσθεσε, επίσης, πως για να δημιουργηθεί η βάση για αυτά τα έγγραφα θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες.

Όπως είπε, τα ψηφιακά πιστοποιητικά που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, παρά την πανδημία, πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε ενδιασμούς για τις νομικές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Ωστόσο, εκφράστηκε θετικά στην πρόταση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, την οποία κατέθεσε και επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα και βέβαια ο τουρισμός, ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου και βέβαια την Ελλάδα.

Ο τουρισμός το θέμα - «φωτιά» για την ΕΕ

Η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών περιστράφηκε κατά βάση γύρω από τις οικονομίες των χωρών που στηρίζονται στον τουρισμό και οι οποίες υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο το περασμένο καλοκαίρι. Η τάση που επικράτησε από το ξεκίνημα της συζήτησης, ήταν να βρεθεί μία λύση, ώστε να «ανοίξουν» οι μετακινήσεις, αλλά με ασφάλεια για τους ταξιδιώτες και τους τοπικούς πληθυσμούς.

Οι αρνητικές απόψεις που εκφράστηκαν αφορούσαν στην έλλειψη ικανών στοιχείων, που αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός προσφέρει την απαιτούμενη ανοσία σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Ιδιαίτερα, δε, αν περιορίζει τη μετάδοση και σε ποιο ποσοστό. Τους μεγαλύτερους ενδιασμούς εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέφερε τις ανησυχίες του για τους «άγνωστους παράγοντες» του εμβολίου, όπως χαρακτηριστικά είπε και ιδιαίτερα για τη διάρκεια της ανοσίας που προσδίδει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς και τα ηθικά και νομικά ζητήματα, συν την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η πρόταση Μητσοτάκη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Την πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού μάλιστα, επανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ, θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», ενώ ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες. Επίσης, αναφερόμενος στην πρότασή του, επανέλαβε με έμφαση, ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως «θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.