Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Ερντογάν και τον γαμπρό του Tούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαιράκ, καθώς μια καταδικαστική απόφαση θα σημάνει την καταδίκη της τουρκικής οικονομίας.

H δίκη που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη ερευνά την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν από την Halk Bank και πώς εισήλθαν στα ταμεία του Ιράν 20 δισ. δολάρια από πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.

Το κατηγορητήριο των 45 σελίδων κατά της τουρκικής Halk Bank περιλαμβάνει κατηγορίες για:

  • Συνωμοσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ
  • Συνωμοσία για παραβίαση διεθνούς νομοθεσίας με μεταφορές χρημάτων στο Ιράν
  • Συνομωσία και εξαπάτηση των αμερικανικών τραπεζών
  • Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
  • Συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος

Το σκάνδαλο αγγίζει τόσο το προεδρικό ζεύγος της Τουρκίας όσο και τον αγνοούμενο εδώ και μήνες γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ. H εμπλοκή του Τραμπ είχε διαφανεί από το βιβλίο του Τζόν Μπόλτον, «The Room Where It Happened».

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν διατεθειμένος να παρέμβει στην υπόθεση για να μειώσει τις κατηγορίες σαν χάρη στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε, ο Ντόναλτ Τραμπ φρόντιζε να εξασφαλίζει την αναβολή της δίκης, ωστόσο η αλλαγή της Προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών φέρνει και αλλαγές στη διαχείριση της υπόθεσης. Ο Ερντογάν του πλούτου και των πολυτελών παλατιών είναι βαθιά μπλεγμένος στην υπόθεση όπως και ο γαμπρός του που πάντα διατηρούσε καλές σχέσεις με τον γαμπρό του Ντόναλτ Τραμπ.

«Καταστροφή» για την τουρκική οικονομία

Εάν η τράπεζα καταδικαστεί, θα της επιβληθεί πρόστιμο δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ή αποκλεισμός από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα και φυσικά θα σημάνει και την άμεση καταδίκη της τουρκικής οικονομίας. Εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές στην Τουρκία θα χάσουν τις οικονομίες τους. Η λίρα θα συνεχίσει να διολισθαίνει ενώ οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι για τo τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2001.

Ο Ερντογάν βέβαια δεν μπορεί να καταστεί νομικά υπόλογος στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της ασυλίας που απολαμβάνει ως αρχηγός κράτους. Οι Αμερικανικές αρχές όμως με μια καταδίκη της τουρκικής τράπεζας μπορούν να κλονίσουν την πίστη των επενδυτών στον τουρκικό χρηματοοικονομικό κλάδο.

Δείτε το σχετικό βίντεο: