Σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα με χαλάρωση των μέτρων από αύριο αποφάσισε η βελγική κυβέρνηση με στόχο μάλιστα να ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια από 1η Μαΐου.

Ειδικότερα, το σχέδιο των Βέλγων είναι μέχρι τον Μάιο με συγκεκριμένες ημερομηνίες χαλάρωσης των μέτρων. Μέσα στον Μάρτιο, μεταξύ άλλων θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις 10 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους όπως πάρκα, κήπους σπιτιών, από Απρίλιο, θρησκευτικές τελετές μέχρι και 50 ατόμων σε εξωτερικό χώρο ενώ 19 Απριλίου θα μπει τέλος στην ταξιδιωτική απαγόρευση.

Την 1η Μαΐου εάν όλα πάνε καλά, ανοίγουν μπαρ και εστιατόρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμπορικά μαγαζιά – φυσικά με όλα τα μέτρα ασφαλείας – άνοιξαν πριν τα Χριστούγεννα και παραμένουν ανοιχτά ακόμη και σήμερα.

Έκτοτε ημερησίως σημειώνονται κατά μέσο όρο 2.200 κρούσματα και 30 νεκροί αλλά το θέμα είναι ότι το βελγικό σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει τέτοιο αριθμό περιστατικών.

Παράλληλα, οι μαθητές πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία και δημοτικά ήδη από 15 Νοέμβρη, ενώ γυμνάσια λύκεια είναι μοιρασμένα: Μισοί μαθητές με τηλεκπαίδευση και οι άλλοι μισοί πάνε στην τάξη.

Πάντως, στις 19 Απριλίου επιστρέφουν όλοι οι μαθητές στις τάξεις.

Εμβόλιο: Το πρωτο τεστ των νέων σχέσεων ΗΠΑ – Ευρώπης

Στο μεταξύ στο πρώτο τεστ των Βρυξελλών με τη νέα διοίκηση Μπάιντεν, οι Ευρωπαίοι κάνουν άνοιγμα στις ΗΠΑ και ζητούν συνεργασία για τα εμβόλια.

Οι ευρωπαίοι χρειάζονται απαραίτητες πρώτες ύλες για την παραγωγή εμβολίων και σύριγγες. Πολλές πρώτες ύλες παράγονται στις ΗΠΑ και χρειάζεται η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για να γίνουν εξαγωγές στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η εγχώρια ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία έχει ανάγκη αυτές τις πρώτες ύλες διαφορετικά δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει μαζική παραγωγή εμβολίων

Το πρακτορείο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο να λέει ότι πρόκειται για προληπτική κίνηση των Βρυξελλών έτσι ώστε όταν η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία είναι έτοιμη για μαζική παραγωγή, να έχουμε εξασφαλίσει τις πρώτες ύλες εκ των προτέρων.