Οποιαδήποτε καθυστέρηση, σημειώνει το πρακτορείο, θα αποτελούσε ένα επιπλέον πλήγμα στα σχέδια εμβολιασμού της ΕΕ, τα οποία παρεμποδίστηκαν από άλλους κατασκευαστές εμβολίων αλλά και από την αργή διανομή σε πολλά κράτη μέλη.

Η Johnson & Johnson σχετικά με την προμήθεια συστατικών και εξοπλισμού εμβολίων δήλωσε στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι «ήταν υπό πίεση» για την επίτευξη του στόχου της παράδοσης 55 εκατομμυρίων δόσεων έως τα τέλη Ιουνίου, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Ο ίδιος αξιωματούχος συμμετέχει μεσα στις εμπιστευτικές συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία, στο Reuters, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η εταιρεία είχε πει ότι δεν ήταν αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος, αλλά ότι χρειάζεται προσοχή.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο είναι μονοδοσικό, αναμένεται να εγκριθεί στις 11 Μαρτίου για χρήση στην ΕΕ από τον ΕΜΑ. Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν πως οι παραδόσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

Μάλιστα, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της φέτος στο μπλοκ. «Ευθυγραμμισμένη με τη συμφωνία μας, αναμένουμε να αρχίσουμε να παρέχουμε τη δέσμευσή μας για 200 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο του 2021» δήλωσε η Johnson & Johnson σε δήλωση, αρνούμενη να σχολιάσει πιθανές καθυστερήσεις ή τον στόχο του δεύτερου τριμήνου.