Με τα προβλήματα στην παραγωγή να περιορίζονται και την αύξηση να αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, η Johnson & johnsοn εκτιμά ότι οι πωλήσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 θα εκτιναχθούν από τα 2,29 δισ. δολάρια το 2021 σε 3,5 δισ. φέτος, αύξηση που φτάνει το 46%.

 Την περυσινή χρονιά, η αμερικανική εταιρεία έχασε για λίγο τον στόχο της για έσοδα 2,5 δισ. δολαρίων, λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις της αλλά και διακυμάνσεων στη ζήτηση για το εμβόλιο, αναφέρει το Reuters.

 Η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, η οποία παρακάμπτει την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός, οδηγεί σε παραγγελίες αναμνηστικών δόσεων από πολλές χώρες, ενώ φτωχότερες χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού διατηρούν υψηλά τη ζήτηση για την πρώτη δόση.

 Τα έσοδα του εμβολίου Covid-19 αντιστοιχούν πάντως σε μικρό μέρος των συνολικών εσόδων της J&J, καθώς η εταιρεία προσφέρει το εμβόλιο χωρίς κέρδος για όσο διαρκεί η πανδημία, όπως ισχύει και στην περίπτωση της AstraZeneca.

 Τα εμβόλια κοροναϊού είναι πιο επικερδή για τις ανταγωνιστικές Pfizer και Moderna, οι οποίες πωλούν με περιθώριο κέρδους και περιμένουν το 2022 αποδόσεις 29 δισ. και 18,5 δισ. αντίστοιχα.

 Για το 2022 η Johnson & Johnson αναμένει έσοδα γύρω στα 100 δισ., πάνω από τις προβλέψεις, κυρίως χάρη στο άλμα των αναμενόμενων εσόδων του εμβολίου, δήλωσε ο αναλυτής της J.P. Morgan Κρις Σκου. Η εταιρεία του ανέμενε πωλήσεις μόλις 1,5 δισ. για το 2022.

 Οι πωλήσεις της J&J στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 έφτασαν τα 24,8 δισ. δολάρια, κάτω από τις εκτιμήσεις επενδυτών για 25,29 δισ., και η μετοχή υποχώρησε την Τρίτη κατά σχεδόν 2% στην προσυνεδριακή διαπραγμάτευση.

 Η εκτιμήσεις για το 2022 έρχονται την ώρα που η εταιρεία δρομολογεί τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της στα καταναλωτικά προϊόντα και την εστίασή της στα φαρμακευτικά προϊόντα και τις ιατρικές συσκευές, των οποίων οι πωλήσεις δέχονται πιέσεις από την αναβολή χειρουργείων λόγω πανδημίας.