Η υγειονομική υπηρεσία του Καναδά, η Health Canada, υποστήριξε και αυτή το εμβόλιο κατά της covid-19 των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μετά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), λέγοντας ότι το εν λόγω εμβόλιο δεν συνδέεται με αύξηση στον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος.

«Η Health Canada επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στην προστασία των Καναδών από την covid-19 συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων», αναφέρει η ρυθμιστική αρχή σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Πέμπτη.

«Μέχρι σήμερα στον Καναδά έχει υπάρξει μια αναφορά για εγκεφαλικό που εμφανίστηκε σε έναν άνθρωπο μετά τον εμβολιασμό», προσθέτει η καναδική ρυθμιστική αρχή. «Η περίπτωση αυτή αξιολογήθηκε από την Health Canada και προσδιορίστηκε ότι δεν είχε σχέση με το εμβόλιο».

Νωρίτερα χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο αυτό είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και η βρετανική ρυθμιστική αρχή σημείωσε ότι η χρήση του θα πρέπει να συνεχιστεί, μετά την αναστολή της χρήσης του από περισσότερες από 12 χώρες έπειτα από πληροφορίες για σπάνιες θρομβώσεις.

Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν στη συνέχεια τα σχέδιά τους για την επανάληψη της χρήσης του εμβολίου.

Η Health Canada σημείωσε επίσης ότι αξιολόγησε διαθέσιμα στοιχεία για τα περιστατικά και προσδιόρισε ότι το εμβόλιο αυτό δεν συνδέεται με αύξηση στον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος.

Ο Καναδάς χρησιμοποιεί δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που έχουν παρασκευαστεί στο Ινστιτούτο Serum της Ινδίας. Η χώρα έχει λάβει 500.000 δόσεις του εμβολίου και αναμένει να λάβει άλλες 1,5 εκατομμύριο ως τον Μάιο.