Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα έχει μια έκτακτη διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, αφού συμφώνησαν χθες Τρίτη να παρατείνουν το lockdown ως τις 18 Απριλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ.

 "Η καγκελάριος κάλεσε εκ νέου τους πρωθυπουργούς σήμερα και πιστεύω ότι θα έχουμε μια κρίσιμη συζήτηση για το τι συνέβη πριν δύο ημέρες", δήλωσε ο Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, σε ομιλία του.

 Στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, η οποία κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, η Μέρκελ πίεσε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, ανατρέποντας τα σχέδια στα οποία είχαν συμφωνήσει νωρίτερα αυτό τον μήνα για επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων.

 Όμως οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αντιστάθηκαν και συμφώνησαν μόνο να ζητήσουν από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για πέντε ημέρες, στη διάρκεια του Πάσχα, προκειμένου να ανασχεθεί το τρίτο κύμα της επιδημίας.

 Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από όλες τις πλευρές, με τις επιχειρήσεις να διαμαρτύρονται για το παρατεταμένο lockdown και τους γιατρούς να λένε ότι τα νέα μέτρα δεν αρκούν για να αποτρέψουν την εκθετική άνοδο των πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού.

 Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ δέχονται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις για τον τρόπο που διαχειρίζονται την πανδημία εξαιτίας του αργού ρυθμού των εμβολιασμών και ενός σκανδάλου διαφθοράς για την αγορά προστατευτικών μασκών από εταιρεία της οποίας στέλεχος είναι ο σύζυγος του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν. Το ποσοστό του κόμματος σημειώνει πτώση ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

 Η Γερμανία ανακοίνωσε 15.813 νέα κρούσματα κοροναϊού το προηγούμενο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.690.523, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 248 και έφτασαν τους 75.212.

 Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες παραμένει σταθερός στο 108.