berlin_corona
Διεθνή

Δραματική η κατάσταση στη Γερμανία - Έκκληση Μέρκελ για εμβολιασμούς

Ζήτησε να καταβληθεί εθνική προσπάθεια

Η κατάσταση με τον κοροναϊό στη Γερμανία είναι δραματική, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έκανε έκκληση να υπάρξει μια ώθηση για τη διανομή των ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων με ταχύτερους ρυθμούς και ζήτησε από όσους είναι επιφυλακτικοί ως προς τον εμβολιασμό τους να αλλάξουν γνώμη.

Νωρίτερα σήμερα, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανέφερε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 52.826, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας κυριεύει την Ευρώπη.

«Δεν είναι πολύ αργά για να επιλέξει κάποιος να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Όποιος εμβολιάζεται προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους. Και αν εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι, αυτή θα είναι η έξοδος από την πανδημία», είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη σε ένα συνέδριο δημάρχων γερμανικών πόλεων.

Η ίδια πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταβληθεί εθνική προσπάθεια για να υπάρξει μαζική διανομή της τρίτης δόσης των εμβολίων καθώς η προστασία που προσέφεραν οι δύο πρώτες δόσεις ξεκίνησε να φθίνει έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση. 

Τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν

Η επιδίωξη της κυρίας Μέρκελ είναι να συνδέει , συνδέεται πλέον ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία με τα μέτρα που μπορεί να λάβει μια κρατιδιακή κυβέρνηση: Αν οι εισαγωγές ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι τρεις, εφαρμόζεται γενικός Κανόνας 2G, για περιορισμό της πρόσβασης σε χώρους και υπηρεσίες μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από αυτήν.

Ειδικότερα, αν οι εισαγωγές φθάσουν τις έξι, τότε εφαρμόζεται ο Κανόνας 2G+, όπου και οι εμβολιασμένοι και οι αναρρώσαντες υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ.

Την ίδια στιγμή, περιορισμοί επαφών θα επιβάλλονται όταν ο δείκτης φθάσει στις εννέα εισαγωγές. Ενδεικτικά, ο συγκεκριμένος δείκτης βρισκόταν σήμερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», στο 5,3 για όλη τη χώρα.

Δίχως τέλος το πανδημικό κύμα

Στο υψηλότερο επίπεδο βρίσκονται οι εισαγωγές στη Βαυαρία, με 8,65 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, ενώ κάτω από το 3 βρίσκεται ο δείκτης μόνο στο Αμβούργο, στην Κάτω Σαξονία, στο Ζάαρλαντ και στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν.

Η προσέλευση στον χώρο εργασίας θα γίνεται με τον Κανόνα 3G, καθώς θα επιτρέπεται και με την προσκόμιση πρόσφατου αρνητικού τεστ και οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν καθημερινά την κατάσταση όλων των υπαλλήλων τους. «Όλοι πρέπει να βάλουν λίγο πλάτη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς, και ζήτησε και εκείνος από τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες ζητούν πλέον το δικαίωμα να μην καταβάλλουν την αμοιβή, αν κάποιος εργαζόμενος αρνείται να ενημερώσει σχετικά με το αν έχει εμβολιαστεί, αναρρώσει ή υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τους περιορισμούς αποφασίστηκε να συνεχίσουν να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος έως τις 22 Μαρτίου 2022, ενώ ειδικά μέτρα θα ληφθούν για τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων στον καλλιτεχνικό τομέα. Σημειώνεται ότι η κρατική βοήθεια είχε προγραμματιστεί να σταματήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

«Ο κατάλογος (με τα μέτρα) δεν επαρκεί», σημείωσε η υπηρεσιακή καγκελάριος, η οποία τόνισε για μία ακόμη φορά τη σημασία του εμβολιασμού. «Δεν είναι αργά, ακόμη και τώρα», είπε σε δραματικό τόνο, ενώ, σε ό,τι αφορά τον ενισχυτικό εμβολιασμό, έθεσε ως στόχο τη χορήγηση 27.000.000 αναμνηστικών δόσεων έως τα Χριστούγεννα.

Μέχρι τώρα, τον επιπλέον εμβολιασμό έχουν λάβει 4,8 εκατομμύρια άτομα.

Για την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας, η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε οι πολίτες να εμβολιάζονται και στα φαρμακεία και όχι μόνο στα ειδικά κέντρα και στα ιατρεία των οικογενειακών ιατρών.

Το πρόβλημα, όπως παραδέχθηκε σήμερα ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν, είναι ότι το προσωπικό στα εμβολιαστικά κέντρα δεν επαρκεί πλέον προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, ενώ και οι γιατροί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.