Αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει στη Βρετανία η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει ταξίδια για όσους έχουν κατοικίες στο εξωτερικό, όταν πολίτες που απλά θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους σε μια άλλη χώρα, θα μπορούσαν να πληρώσουν πρόστιμο 5.000 λιρών.

Η λεγόμενη «Ρήτρα Στάνλεϊ Τζόνσον» επιτρέπει ταξίδια για την «αγορά, πώληση, εκμίσθωση ή ενοικίαση κατοικίας». Ο όρος «Ρήτρα Στάνλεϊ Τζόνσον» είχε χρησιμοποιηθεί υποτιμητικά από την αντιπολίτευση στη Βρετανία, συνδεόμενη με το περσινό ταξίδι του πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού στη βίλα του στο Πήλιο, εν μέσω πανδημίας, που είχε επικριθεί έντονα.

Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε τότε ότι είχε «σημαντική επαγγελματική υποχρέωση, προσπαθώντας να καταστήσω ασφαλή την ιδιοκτησία μου εν όψει της επερχόμενης σεζόν ενοικίασης». Οι νέοι κανονισμοί που θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες περιλαμβάνουν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα χωρίς βάσιμο λόγο.

Ωστόσο, μία από τις εξαιρέσεις επιτρέπει τα ταξίδια για επίσκεψη σε ακίνητα, κτηματομεσίτες, γραφεία πωλήσεων ή για παρουσίαση κατοικιών στο εξωτερικό εάν ένα άτομο επιδιώκει να αγοράσει ή να πουλήσει μια ξένη κατοικία.

Η νομοθεσία παρέχει επίσης μια εξαίρεση για την «προετοιμασία κατοικίας για μετακόμιση» ή «την επίσκεψη σε κατοικία για την ανάληψη οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την ενοικίαση ή πώληση αυτού του ακινήτου». Ο βουλευτής των Εργατικών Andrew Gwynne δήλωσε στην Guardian:

«Στις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες που αντιμετωπίζουν την προοπτική να χάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, δεν θα φανεί τόσο ευχάριστο. Φαίνεται ότι άλλοι κανόνες ισχύουν γι’ αυτούς και άλλοι για τους υπόλοιπους».