«Έχουμε αναγνωρίσει τη δραστηριότητα των νέων ως προτεραιότητα για το Instagram και την έχουμε προσθέσει στη λίστα προτεραιότητας H1», αναφέρει μια εσωτερική ανάρτηση Instagram που αποκτήθηκε από το BuzzFeed News. Τα στελέχη στο Instagram σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια έκδοση της δημοφιλούς εφαρμογής κοινής χρήσης φωτογραφιών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά κάτω των 13 ετών, σύμφωνα με μια εσωτερική ανάρτηση της εταιρείας που ελήφθη από την BuzzFeed News.

«Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι προχωρώντας μπροστά, έχουμε προσδιορίσει τη δρατηριότητα των νέων ως προτεραιότητα για το Instagram και την έχουμε προσθέσει στη λίστα προτεραιότητας H1», έγραψε ο Vishal Shah, αντιπρόεδρος του προϊόντος στο Instagram.

«Θα οικοδομήσουμε έναν νέο πυλώνα νεολαίας εντός της κοινότητας διαμοιρασμού των προϊόντων για να επικεντρωθούμε σε δύο πράγματα:

(α) να επιταχύνουμε την ακεραιότητα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής μας για να διασφαλίσουμε την ασφαλέστερη δυνατή εμπειρία για τους εφήβους και

(β) να δημιουργήσουμε μια έκδοση του Instagram που επιτρέπει σε άτομα κάτω των την ηλικία των 13 ετών για ασφαλή χρήση του Instagram για πρώτη φορά».

Η τρέχουσα πολιτική Instagram απαγορεύει σε παιδιά κάτω των 13 ετών να χρησιμοποιούν την υπηρεσία. Σύμφωνα με την ανάρτηση, το έργο θα επιβλέπεται από τον Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram, και με επικεφαλής τον Pavni Diwanji, αντιπρόεδρο που εντάχθηκε στη μητρική εταιρεία Facebook τον Δεκέμβριο. Προηγουμένως,ο Diwanji δούλευε στο Google, όπου επέβλεπε τα προϊόντα που εστιάζουν στα παιδιά, όπως το YouTube Kids.

Η εσωτερική ανακοίνωση έρχεται λίγο μετά αφότου το Instagram είπε ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους νεότερους χρήστες του. Μετά την κάλυψη και την κριτική του κοινού για την κακοποίηση, τον εκφοβισμό ή το bulling που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στην εφαρμογή, η εταιρεία δημοσίευσε μια ανάρτηση με τίτλο "Συνεχίζουμε να κάνουμε το Instagram ασφαλέστερο για τα νεότερα μέλη της κοινότητάς μας"

Αυτή η ανάρτηση δεν αναφέρει την πρόθεση του Instagram να δημιουργήσει ένα προϊόν για παιδιά κάτω των 13 ετών, αλλά δηλώνει: «Απαιτούμε από όλους να είναι τουλάχιστον 13 ετών για να χρησιμοποιούν το Instagram και ζήτησαν από νέους χρήστες να παρέχουν την ηλικία τους όταν εγγραφούν σε λογαριασμό για κάποιο χρονικό διάστημα»."

Η ανακοίνωση θέτει τις βάσεις για το πώς το Facebook σχεδιάζει να επεκτείνει τη βάση χρηστών του. Ενώ διάφοροι νόμοι περιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να κατασκευάζουν προϊόντα και να στοχεύουν σε παιδιά, το Instagram βλέπει σαφώς τα παιδιά κάτω των 13 ετών ως βιώσιμο τμήμα ανάπτυξης, ιδιαίτερα λόγω της δημοτικότητας της εφαρμογής στους εφήβους.