Τέλος αναμένεται σύντομα να λάβει η ταλαιπωρία των πληρωμάτων των 369 πλοίων που περιμένουν εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα εγκλωβισμένα στη Διώρυγα του Σουέζ, καθώς τα συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν εν μέρει το γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, Ever Given.

Στον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων θαλάσσιας κυκλοφορίας MarineTraffic, εκατοντάδες μικρές χρωματιστές κουκίδες αντιπροσωπεύουν τα πλοία που συσσωρεύονται σήμερα στ’ ανοιχτά του Πορτ-Σάιντ στη Μεσόγειο, στις λίμνες που χαρακτηρίζουν τη διώρυγα του Σουέζ και σχηματίζουν ακόμη και μια γραμμή στον κόλπο του Σουέζ που οδηγεί στην Ερυθρά Θάλασσα.
suez4
Υπενθυμίζεται ότι η διώρυγα, από την οποία περνά περίπου το 10% του θαλάσσιου εμπορίου, έχει αποκλειστεί από την Τρίτη.

Τι μεταφέρουν τα εγκλωβισμένα πλοία

Πετρέλαιο, τσάι, έπιπλα του Ikea, ξύλινες σανίδες για το δάπεδο, αλλά και 130.000 πρόβατα μεταφέρουν τα περισσότερα από 360 πλοία εγκλωβισμένα πλοία.
suez
Η συνολική αξία των επηρεαζόμενων αγαθών διαφέρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις: από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον Τζόναθαν Όουενς, εμπειρογνώμονα στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, έως 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τη Lloyd's List, τη βρετανική εφημερίδα για τις θαλάσσιες μεταφορές.
suez3_2
Σημειώνεται ότι αρκετοί κολοσσοί στις θαλάσσιες μεταφορές, όπως η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρία Maersk ή η γαλλική CMA CGM, άλλαξαν την πορεία μερικών πλοίων τους μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας - παράκαμψη που μπορεί να αντιπροσωπεύει 9.000 χιλιόμετρα γύρω από την αφρικανική ήπειρο, δηλαδή τουλάχιστον επτά επιπλέον ημέρες.