Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγορεί το Facebook για «ψηφιακό απολυταρχισμό» μετά την απόφαση της πλατφόρμας να μπλοκάρει για ένα μήνα τον λογαριασμό του προέδρου Μαδούρο λόγω διασποράς fake news.

Εκπρόσωπος της Facebook Inc. επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η εταιρεία μπλόκαρε το προεδρικό προφίλ και κατέβασε ένα βίντεο στο οποίο ο Μαδούρο υποστήριζε χωρίς στοιχεία ότι το πειραματικό φάρμακο Carbativir, το οποίο αναπτύχθηκε στη Βενεζουέλα και βασίζεται σε ένα είδος θυμαριού, θεραπεύει την Covid-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει φάρμακο που θεραπεύει τον κοροναϊό, επισήμανε η εταιρεία.

Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η κυβέρνηση Μαδούρο κατηγόρησε το Facebook ότι καταστέλλει αναρτήσεις «για την αντιμετώπιση της πανδημίας και παρουσίασε το Carbativir ως σημαντικό επίτευγμα της Βενεζουέλας.

«Γινόμαστε μάρτυρες ενός ψηφιακού απολυταρχισμού από υπερεθνικές εταιρείες που θέλουν να επιβάλουν το νόμο τους στις χώρες του κόσμου» υποστήριξε το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας.

Η απόφαση του Facebook να μπλοκάρει λογαριασμό αρχηγού κράτους παραπέμπει στην απόφαση του Twitter να εξορίσει διά βίου από την πλατφόρμα του τον Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας τον για παραπληροφόρηση λίγο πριν από τις εκλογές που τελικά έχασε.

Η Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν εκφράσει τότε επιφυλάξεις για τη μονομερή απόφαση της πλατφόρμας να επιβάλει φραγή σε εκλεγμένο πρόεδρο.

Ο Μαδούρο, ο οποίος θεωρείται δικτάτορας από την Ουάσιγκτον και άλλα Δυτικά κράτη, δήλωσε πως στο εξής θα προσφέρει ημερήσια ενημέρωση για τον κοροναϊό μέσω του λογαριασμού της συζύγου Σϊλια Φλόρες στο Facebook.