Οι τέταρτες κάλπες που στήθηκαν μέσα σε μία διετία στο Ισραήλ είχαν σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με τις προηγούμενες. Ο εφτάψυχος πολιτικά Μπέντζαμιν Νετανιάχου -ο «βασιλιάς Μπίμπι», που πρωταγωνιστεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας εδώ και χρόνιαβγαίνει εκ νέου νικητής και καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Για να το καταφέρει, όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί την υποστήριξη της «Ενωμένης Αραβικής Λίστας» (Ra’am), ενός αραβο-ισλαμιστικού κόμματος. Η επόμενη ημέρα φαντάζει αβέβαιη, με φόντο τον κορονοϊό, τα οικονομικά προβλήματα και τη γεωπολιτική αστάθεια σε μια περιοχή «εύφλεκτη». Στο Ισραήλ η πανδημία μοιάζει να φτάνει στο τέλος της, η πολιτική κρίση όμως όχι, όπως σχολίασαν οι αναλυτές.

Ο 71χρονος Νετανιάχου, που έχει φανατικούς φίλους και άλλους τόσους ορκισμένους εχθρούς, ενώ δικάζεται κατηγορούμενος για απάτη και διαφθορά, κατάφερε πάντως να ενισχύσει τη δημοτικότητά του με αφορμή την καλή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Το εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού, το πιο πετυχημένο στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), του έδωσε αναμφίβολα πόντους.

Ρυθμιστής του μετεκλογικού σκηνικού αναδεικνύεται ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος Ra’am, ο οδοντίατρος Μανσούρ Αμπάς
Με το 97% των ψήφων καταμετρημένο, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του κερδίζουν 59 έδρες, και μάλιστα μαζί με το «Γιαμίνα» (Νέα Δεξιά) του πρώην υπουργού Αμυνας Ναφτάλι Μπένετ - δύο λιγότερες δηλαδή από τις 61 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στην Κνεσέτ. Ρυθμιστής του μετεκλογικού σκηνικού αναδεικνύεται ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος Ra’am, ο οδοντίατρος Μανσούρ Αμπάς, ο οποίος έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Νετανιάχου. Εξασφάλισε 5 έδρες στις εκλογές και, όπως έγραψε ο Τύπος, θέτει στα ισραηλινά κόμματα ένα μεγάλο δίλημμα: Είτε ένα αραβικό κόμμα θα αποφασίζει το μέλλον των εκλογών του εβραϊκού κράτους είτε η χώρα θα προσφύγει στις κάλπες για πέμπτη φορά. Ο ίδιος έχει δικαιολογήσει τη συνεργασία του με τον Νετανιάχου και άλλα σιωνιστικά κόμματα λέγοντας ότι το κάνει για να εξασφαλίσει οφέλη για την κοινότητα των Αράβων, που έχει κακές υποδομές, μεγάλο ποσοστό δολοφονιών και υψηλή ανεργία. Τα τελικά αποτελέσματα καθυστέρησαν λόγω τεχνικών προβλημάτων. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή εξέταζε ψηφοδέλτια από νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατιώτες, κρατουμένους, ασθενείς και ψηφοφόρους σε καραντίνα λόγω κορονοϊού.

Στους αντιπάλους του Νετανιάχου περιλαμβάνονται ένας πρώην παρουσιαστής της τηλεόρασης, ο Γιαΐρ Λαπίντ, με το κόμμα του, «Υπάρχει Μέλλον», που επικεντρώθηκε σε ζητήματα της μεσαίας τάξης, μια αποσπασματική φατρία πρώην ηγετών του Λικούντ, ένας κοσμικός εθνικιστής ηγέτης των ρωσόφωνων Ισραηλινών και ένας συνασπισμός αριστερών κομμάτων. Ο Λαπίντ πιστεύει ότι το μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων που αντιστρατεύονται τον Ισραηλινό πρωθυπουργό έχει όλες τις δυνατότητες να βρει κοινό δρόμο πλεύσης. Η πιθανότητα είναι πολύ μικρή, σύμφωνα με τους αναλυτές. Πηγές προσκείμενες στο Νετανιάχου ανέφεραν ότι το Λίκουντ θα ήταν ανοιχτό σε κοινοβουλευτική συνεργασία με τον Αμπάς. Ο τελευταίος, που θα συναντηθεί με τον Λαπίντ μέσα στην εβδομάδα, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, τονίζοντας ωστόσο ότι σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τα μεγάλα κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος. Aν τελικά ο Νετανιάχου σχηματίσει κυβέρνηση, εκτός από τη δικαστική του περιπέτεια, θα κληθεί να αντιμετωπίσει και την αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει τη «λύση δύο κρατών», ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ.

Ευχές στην Ελλάδα

Σε επιστολές προς τους Ελληνες ομολόγους τους, ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Κνεσέτ και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ συνεχάρησαν την Ελλάδα για τη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Σε επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο ομόλογός της, Ρεουβέν Ριβλίν, μεταξύ άλλων δηλώνει: «Οταν εορτάζουμε την εθνική σας επέτειο, εορτάζουμε επίσης τη μεγάλη συμβολή της Ελλάδας στις παγκόσμιες αξίες και τον πολιτισμό. Ο σημερινός κόσμος είναι ασφαλέστερος και πιο σταθερός όταν ακολουθεί τις αρχές της Δημοκρατίας. Είναι πλουσιότερος και πιο λογικός όταν αντλεί γνώση από την πηγή της φιλοσοφίας». «Aπό τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της, η σύγχρονη Ελλάδα κατέστη επιτυχώς ζωτικό μέλος τόσο της Ευρώπης όσο και της Μεσογείου, καθιστώντας την Ελλάδα κρίσιμης σημασίας γέφυρα μεταξύ των εθνών, ενώ διατηρεί πάντα το δικό της, μοναδικό πνεύμα και την πλούσια κληρονομιά της», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Γιαρίβ Λεβίν, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, δήλωσε ότι έχει την τιμή να συγχαρεί τον ελληνικό λαό για τη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Τέλος, πρόσθεσε ότι «με μεγάλη ικανοποίηση σημειώνω την εξαιρετική συνεργασία και την ιδιαίτερη φιλία μεταξύ των Κοινοβουλίων μας».


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 27 Μαρτίου