Ολοένα και πιο μικρή εμφανίζεται πλέον η πιθανότητα μιας συντονισμένης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς οι αργοί ρυθμοί των εμβολιασμών και ένα νέο κύμα μολύνσεων σε ορισμένες χώρες οδηγεί σε «έντονα αποκλίνουσες προοπτικές ανάπτυξης», όπως αναφέρουν οι «Financial Times».

Η ικανότητα ελέγχου του ιού ενδεχομένως να αποτελέσει τον κύριο μοχλό οικονομικής επιτυχίας το 2021, σύμφωνα με τον δείκτη παρακολούθησης Brookings-FT, ο οποίος προβλέπει ότι οι προηγμένες οικονομίες θα ξεπεράσουν τις αναδυόμενες αγορές σε ανάπτυξη, χρηματοοικονομικούς δείκτες και εμπιστοσύνη των επενδυτών τους επόμενους μήνες.

Το «βλέμμα» σε ΔΝΤ – Παγκόσμια Τράπεζα

Τα στοιχεία αυτά έρχονται καθώς υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο προσέρχονται στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα.

Οι αποκλίνουσες οικονομικές προοπτικές θα εντείνουν την ένταση στις ήδη τεταμένες… συζητήσεις για την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων. «Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει έντονα αποκλίνουσες προοπτικές ανάπτυξης σε διάφορες περιοχές, καθώς οι προοπτικές για μια ομοιόμορφη και γρήγορη ανάκαμψη από ένα θλιβερό 2020 έχουν γίνει θολές», δήλωσε ο καθηγητής Έσουαρ Πρασάντ του Brookings Institution.

Ο δείκτης παρακολούθησης Brookings-FT για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συγκρίνει δείκτες πραγματικής δραστηριότητας, χρηματοπιστωτικών αγορών και εμπιστοσύνης με τους ιστορικούς μέσους όρους για την παγκόσμια οικονομία και για μεμονωμένες χώρες.

Στα τελευταία εξαμηνιαία στοιχεία, τα δεδομένα για τις αναδυόμενες οικονομίες παραμένουν πολύ χειρότερα σε σχέση με τη συνηθισμένη εικόνα του δείκτη από το 2012 που εισήχθη για πρώτη φορά, ενώ η απόδοση των προηγμένων οικονομιών βελτιώθηκε παράλληλα με την ανάκαμψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ και ο ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι οι φτωχότερες χώρες που επλήγησαν από τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με μια κρίση χρέους, εκτός και εάν ληφθούν πιο φιλόδοξα μέτρα από πολυμερείς οργανισμούς και τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου. Ο Πρασάντ είπε ότι η οικονομική επιτυχία εξαρτάται από τη σωστή εφαρμογή των υγειονομικών και οικονομικών πολιτικών των χωρών.

«Η συνταγή για μια ισχυρή και ανθεκτική ανάκαμψη παραμένει η ίδια με εκείνη του περασμένου έτους - αποφασιστικά μέτρα για τον έλεγχο του ιού σε συνδυασμό με ισορροπημένα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης, με έμφαση στις πολιτικές που υποστηρίζουν τη ζήτηση και βελτιώνουν την παραγωγικότητα», τόνισε ο Πρασάντ.

ΗΠΑ και Κίνα «ηγέτες» της παγκόσμιας ανάκαμψης

Οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ηγούνται της κούρσας της παγκόσμιας ανάκαμψης, όπως δείχνει ο δείκτης, αλλά ακολουθούν διαφορετικά μείγματα πολιτικών.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ οδεύει σε μια χρονιά- ρεκόρ ως προς την παραγωγή, η οποία επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα, χάρη στις κινήσεις του Τζο Μπάιντεν και στο δημοσιονομικό του πακέτο.

Η οικονομία της Κίνας, από την άλλη, παρέμεινε ανθεκτική γιατί έθεσε από νωρίς υπό έλεγχο τον ιό και η κινεζική κυβέρνηση στρέφει τώρα την προσοχή της σε πιο μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες για την τόνωση της κατανάλωσης και του τομέα των υπηρεσιών.

Ωστόσο, στην Ευρώπη και σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες και οι προβλέψεις του ΔΝΤ που πρόκειται να δημοσιευθούν αυτήν την εβδομάδα είναι πιθανό να δείξουν ότι η παραγωγή τους έχει μικρή πιθανότητα να φτάσει στα προ-covid επίπεδα έως το 2022.

Η βιομηχανική παραγωγή και το εμπόριο διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα σε όλο τον κόσμο από τους πρώτους μήνες της πανδημίας πέρυσι, αν και παραμένουν προβλήματα στον κλάδο των υπηρεσιών, που είναι ο πιο «ευαίσθητος» στους περιορισμούς για τον έλεγχος της εξάπλωσης της πανδημίας. «Οι αναποφάσιστες πολιτικές επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στις πιο αδύναμες οικονομίες, εντείνοντας τις οικονομικές πιέσεις», συνέχισε ο Πρασάντ.

Με την άνοδο του δολαρίου και την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι οι αναδυόμενες οικονομίες με σημαντική έκθεση σε ξένο νόμισμα θα δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Τα μέλη του ΔΝΤ θα συζητήσουν αυτήν την εβδομάδα προσπάθειες για την ανακούφιση αυτών των χρεών, καθώς και προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός πιο ανθεκτικού εφοδιασμού εμβολίων και τρόπων για την καλύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση.